علتهای آسیب نمای سنگ طبیعی (آسیب شناسی نمای ساختمان )
مرور منابع بیان میدارد که علتهای احتمالی فرسایش نمای سنگی را ناشی از تأثیر عوامل اقلیمی (Marini & Bellopede, 2007) یا مشخصات معماری ساختمان و نمای آن (Chew & Tan, 2003; Grossi et al., 2003) و یا اتخاذ روشهای نامناسب تعمیر و نگهداری در زمان بهرهبرداری از ساختمان است (Warscheid & Braams, 2000).
آسیب شناسی نمای ساختمان یک موضوع بسیار مهم در معماری می باشد.
نتو و دیبریتو (2011) با بررسی جامعتر عواملی که منجر به پیدایش آسیبها میشوند، آنها را ناشی از عوامل درونی و یا بیرونی میدانند که میتواند در مراحل مختلف از چرخه عمر نمای سنگ طبیعی رخ دهد. طبقهبندی این عوامل میتواند تأثیر بسزایی در تجزیه و تحلیل آسیب و در نهایت بهبود کیفیت ساختوساز داشته باشد (Neto & de Brito, 2011).
این طبقهبندی که بر اساس تقدم زمانی انجام شده، با خطاهای طراحی آغاز میشود و به ترتیب شامل خطاهای اجرایی، عوامل مکانیکی خارجی، عوامل محیطی، اشتباهات تعمیر و نگهداری و تغییر در شرایط پیشبینی شده اولیه به شرح زیر میباشد:
-
خطاهای طراحی:
مرحله طراحی، زمانی است که باید بهینهسازی فنی و اقتصادی توسط عوامل مختلف طراحی انجام شود ولی به علت فقدان تجربه کافی و یا نقص در آموزش طراحان و همچنین عدم ارائه جزییات اجرایی و یا جزییات اجرایی غلط نما، باعث گسترش آسیب میشود. خطاهای طراحی را میتوان با کمترین هزینه و با بررسی نقشههای اجرایی، شناسایی و برطرف کرد.
خطاهای طراحی که میتواند منشأ آسیبهای نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)
-
خطاهای اجرایی:
برخلاف خطاهای طراحی، شناسایی اشتباهات اجرایی به علت عدم گزارش به موقع، به سرعت انجام نمیشود و چون آسیبهای ناشی از خطاهای مرحله اجرا در زمان بهره برداری نمود پیدا میکنند، باعث افت شدید کیفیت نما و کاهش عمر مفید آن میشوند.
خطاهای اجرایی که میتواند منشأ آسیبهای نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)
-
عوامل مکانیکی خارجی:
پیشبینی و اجتناب از این دسته از عاملهای آسیب سنگ، بسیار سخت است ولی میتوان با ارائه جزییات صحیح و کامل در مرحله طراحی، پیامدهای آن را به شدت کاهش داد.
عوامل مکانیکی خارجی که میتواند منشأ آسیبهای نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)
-
عوامل محیطی:
علل مربوط به شرایط محیطی منجر به تخریب در ظاهر و ساختار سنگ طبیعی میشوند که از جمله آنها میتوان به رطوبت، آلودگی و تغییرات دمای محیط اشاره کرد. البته سنگ های با ویژگیهای متفاوت، در مقابل عوامل محیطی، رفتارهای متفاوتی خواهند داشت که شناسایی آنها و استفاده صحیح میتواند در افزایش عمر نمای سنگ طبیعی مؤثر باشد.
عوامل محیطی که میتواند منشأ آسیب های نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)
- اشتباهات تعمیر و نگهداری: روشهای تمیزکردن نادرست و فرآیندهای نگهداری نامناسب نما میتواند زوال سنگ را تسریع بخشد و درمقابل، برای تضمین دوام پوشش نما، تعمیر و نگهداری منظم برای تشخیص بهموقع آسیب و تعمیر آن مورد نیاز است.
اشتباهات تعمیر و نگهداری که میتواند منشأ آسیب های نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)
-
تغییر در شرایط پیشبینی شده اولیه:
از جمله این علل میتوان به تغییر بارگذاری در ساختمان و یا نمای آن نسبت به شرایط اولیه در مرحله طراحی اشاره کرد که اولی با تغییر کاربری ساختمان و دومی با تغییر نوع سنگ نما اتفاق میافتد و منجر به تغییر رفتار سازه ساختمان و همچنین سازه نگهدارنده نما شده و میتواند باعث ترک خوردن، شکستگی و آسیبهای دیگر در سنگ نما شود.
تغییر در شرایط پیشبینی شده اولیه که میتواند منشأ آسیبهای نمای سنگ طبیعی باشد (Neto & de Brito, 2011)