طراحی نمای ساختمان
تعریف نما
نمای ساختمان که منظره خارجی بنا را تشکیل می دهد و در معرض دید عموم قرار دارد شامل حجم و ارم آن در مرحله اول و سپس اجزاء آن یعنی سطوح باز، بسته و تقسیم کننده های عمودی و افقی می باشد.
ضروری است طرح نما حتی المقدور بیانگر عملکرد ساختمان باشد به نحوی که نوع استفاده از آن را به بیننده القا کند بطور مثال نمای یک ساختمان مسکونی در یک محله مسکونی بایستی با عملکرد ساختمان سنخیت کامل داشته باشد.
در مرحله اول طراحی نما بهتر است تمام قسمت ها و المان های بعدی از جمله بحث محوطه سازی اطراف ساختمان، بام سبز یا روف گاردن را متناسب با محیط اطراف ساختمان و نمای آن جایگذاری و در نظر گرفت.
نمای ساختمان ها جزء اصلی ساختمان بوده که چون نمود خارجی هر بنا می باشد و به سبب این که سازنده ی بدنه شهری بوده و در واقع بستر کالبدی شکل دهنده به تصویر ذهنی شهروندان از محیطی است که در آن قرار گرفته اند اهمیت می یابد.
در بحث نمای ساختمان ها چیزی که بیشترین تأثیر را دارد سلیقه های شخصی است این سلیقه ها در سطح گسترده هم می تواند نقطه ی قوت باشد هم نقطه ی ضعف.
البته در حیطه ی معماری یک بنا می توان به سلیقه رفتار کرد اما در واقع وقتی وارد حیطه ی عمومی می شوید، جامعه حقی بر گردن دارد که باید اجرا شود.
ممکن است که سازنده به دلیل مسائل اقتصادی و یا نداشتن دانش کافی نتواند سازه ای منطبق با فضای اطرافش بسازد. نمای هر ساختمان در مجموعه ی شهری که در آن حضور دارد مؤثر است و این تاثیر را به بدنه ی خیابان ها یا میدان ها که در آن قرار گرفته است انتقال می دهد.
اگر به نمای ساختمانی واحد بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان ها فکر شود همگونی نمای شهری در کلیت از میان می رود.
طراحی نمای ویلا
جهت طراحی نمای خانه های ویلایی از ترکیب دو یا چند رنگ، طرح و مصالح مختلف استفاده می شود. نمای بیرونی ساختمان های ویلایی تا اندازه ای می توانند سبک طراحی داخلی خانه های ویلایی را نشان می دهند.
مهمتری عوامل تأثیر گذار در نمای ساختمان ها به ترتیب ذیل مورد بررسی قرار می گیرد:
- مصالح، فرم و رنگ
- ملحقات (تاسیسات)
- پیش آمدگی و بازشوهای نما
- بام بنا
- سایر موارد
ضوابط پیشنهادی طراحی نما توسط کمیسیون طراحی شهری، معماری و محیط زیست
- در طراحی نما عملکرد ساختمان (مسکونی، اداری و. ..) مد نظر قرار گیرد.استفاده از کامپوزیت برای نماهای مسکونی توصیه نمی شود.
- در طراحی نما ترجیحا حداکثر از 2 نوع مصالح با رنگ غالب (حدود 02 تا 07 درصد) روشن و ملایم (سفید، کرم، شیری) استفاده شود. استفاده از رنگ های نا متعارف و تند در نمای ساختمان توصیه نمی شود.
- برای اجرای سنگ ها از اسکوپ استفاده گردد. در صورت استفاده از آجر، با بندکشی استفاده شود.
- مصالح استفاده شده از جنس و کیفیت مرغوب باشد.
- قاب پنجره و اجزای نما در صورت همرنگ بودن با نمای اصلی (زمینه) مجاز می باشد.
- در محدوده ای که نما در تماس با انسان خواهد بود، از مصالحی که احساس عکس العمل منفی در انسان ایجاد می کند مانند فلز و اجسام شکننده یا برنده پرهیز شود.
- فضای ورودی ساختمان تعریف شده و دعوت کننده باشد و با عقب رفتگی در پلان طراحی شود.
- از شیشه ساده و پنجره دوجداره استفاده شود.
- در طراحی نما به تناسب و توازن خطوط ریتم افقی و عمودی غالب توجه شود.
- استفاده از پنجره یکسره جهت باکس راه پله ممنوع است.
طراحی نما مدرن
این نوع طراحی با توجه به آخرین دستاوردهای اجرایی در طراحی نما جای خود را باز کرده است. توجه به سبک جدیدی از طراحی که با متریال های مختلف و متنوعی انجام می گیرد، امروزه بیشتر در کانون توجه قرار دارد. برای طراحی نما مدرن به نکات زیر توجه کنید:
- در طراحی نمای ساختمان به شیوه مدرن نوع کاربری ساختمان شما بسیار مهم است. هرچند که توجه به طراحی اغلب سلیقه ای است. اگر ساختمان شما به منظور استفاده اداری طراحی شده است نمای کامپوزیت میتواند بسیار مفید واقع شود و تاثیر بسیاری در دیده شدن ساختمان شما داشته باشد.
- همچنین نمای شیشه ای در طراحی نما یا همان کرتین وال میتواند ویژگی هایی که طراح به آنها دقت کرده است را نمایان کند. در طراحی با کامپوزیت شما میتوانید برجستگی ها و فرورفتگی های زیادی را در نما خلق کنید که به زیبایی دوچندان نما کمک شایانی می کند.
- در طراحی نمای شیشه ای نیز بازتاب و شکست نور است که به زیبایی ساختمان و نمای شما کمک می کند. بنابراین دقت کنید کدام نما برای کدام کاربری از ساختمان مناسب تر است.
- توجه به موقعیت مکانی ساختمان نیز تاثیر بسیاری در انتخاب دقیق سبک طراحی نما دارد. اگر ملک شما در گذر خیابان واقع است با ملکی دیگر که در کوچه ای با عرض کمتر قرار گرفته تفاوت دارد. معمولاً نمای اصلی ساختمان ویژه ساختمان های اداری که در گذر خیابان اصلی واقع شده است از نمای مدرن استفاده می کنند.
- توجه به تابلو خور بودن نمای ساختمان اداری نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین قبل از اخذ جواز ساخت به این نکته دقت کنید. که کاربری ساختمان شما نقش مهمی در روند ساخت و طراحی نقشه ها و همچنین طراحی نما دارد.