سنگ مصنوعی
سنگ مصنوعی (به انگلیسی: Artificial stone) از ترکیب مجدد سنگهای طبیعی با مواد افزودنی دیگر همچون سیمان و افزودنیهای پلیمری به دست میآیند که به آنها وزن کمتری داده و در نتیجه نصب آنها سریعتر میشود.
برای اینکه بدانیم سنگهای سمنت پلاست از چه ساخته شدهاند به اختصار میتوان گفت که این سنگها از ترکیب سیمان، آگرگات سنگهای طبیعی و خاک سبک وزن ساخته میشوند. مواد بکار رفته در این سنگها تماماً کیفیتی بر ملاحظات محیطی و انسانی دارند. رنگدانههای اکسید آهن، رنگ مورد نظر را به این سنگها میدهند. ترکیبی که از این راه بدست میآید در قالب هایی ریخته میشود که دارای نقش و نگارهای سنگ طبیعی میباشند و به این سنگها، سیمایی کاملاً طبیعی میدهد. از نظر قیمت، سنگهای مصنوعی به مراتب قیمتی کمتر از سنگهای طبیعی دارند.
شکل اولیهٔ سنگ مصنوعی اولین بار توسط فردریک رَنسام (Frederick Ransome) (۱۸۱۸–۱۸۹۲)، مخترع و صنعتگر بریتانیایی، ساخته شد. فناوری تولید سنگ مصنوعی به شیوهٔ نوین، از سال ۱۹۶۰ در ایتالیا پدید آمد و در همان دهه اولین کارخانهٔ تولید سنگ مصنوعی در این کشور شروع به فعالیت کرد.
ایده پدید آمدن سنگ مصنوعی از آنجا شکل گرفت که طراحان و آرشیتکتها به منظور هر چه زیباتر کردن و چشمنوازتر کردن فضاها اعم از فضاهای درونی و بیرونی ساختمانها و کفپوشها و محوطهسازیهای بیرونی نیاز به سنگهای با فاکتورهای مورد نظر خویش را احساس مینمودند بعلاوه پیشرفت صنعت ساختمان و سلیقههای مختلف این نیاز را بیان میکرد که سنگهایی با طرحهای مختلف و فاکتورهای فیزیکی ومکانیکی کیفیت بالا و قیمت مناسب باید در دسترس باشد.
بدین ترتیب با رشد جمیعت جهان و متفاوت شدن سلیقهها سنگهای طبیعی پاسخگوی این نیاز انسانی و سلیقهای نبودند؛ لذا ترکیبات مواد برای ساخت سیمای جدید با زیبایی خاص و نمای یکدست و بدون تغییر در رنگ و طرح به کار گرفته شد.
گر چه مواد اولیه تولید سنگ های مصنوعی از اجزاء سنگ های طبیعی تهیه میشود ولی امکان تعیین رنگ و طرح مورد نظر با افزودن رنگدانهها و به کار بردن جنسهای مختلف در سنگ های مصنوعی وجود دارد. امکان به کارگیری اجزاء مختلف از جمله قطعات فلزی، دانههای فسیلی، قطعات ستگ های قیمتی در ساختار سنگ مصنوعی سبب هر چه زیباتر شدن و منحصر به فرد شدن طرحها و مدلهای سنگ مصنوعی میباشد. همچنین سطوح مختلفی برای سنگهای مصنوعی میتوان ایجاد نمود.
ویژگی سنگهای مصنوعی
- تنوع در رنگ با قابلیت اجرای طرحهای مختلف و دلخواه
- سبکتر از سنگهای طبیعی و با وزن مخصوص ۱۱۰۰ تا ۱۳۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است که همین امر باعث وزن کمتر ساختمان و در نتیجه کاهش اثر زلزله بر ساختمان میشود.
- قابلیت جذب آب در حد صفر
- عدم محدودیت در ابعاد تولیدی با نصبی همانند سنگ طبیعی
- استقامت (کشش و فشار) بالاتر از سنگهای طبیعی
- اسکوب سرخود است. بدین معنی که برخلاف سنگهای طبیعی در اثر عوامل جوی و عدم چسبندگی به مرور زمان از بدنه ساختمان جدا نمیشود، از آشناترین معایب سنگ طبیعی، همین جداشدن تدریجی از بدنه ساختمان است.
- مقاومت بالا در برابر عوامل جوّی
- استحکام و انسجام بالا
- تنوعپذیری بالا
- – نصب راحت و بدون دردسر
کاربرد سنگهای مصنوعی
از سنگ مصنوعی می توان با توجه به طرح ساخته شده در بخش های مختلف ساختمان و محوطه سازی استفاده نمود. از جمله مهم ترین کاربرد این نوع سنگ ها می توان به نمای داخلی و خارجی ساختمان، کف پوش و سنگ فرش، پله و تزیین ویلا و باغچه اشاره نمود.
مزایا استفاده از سنگ های مصنوعی
سنگ مصنوعی یک پودر معدنی طبیعی و رزین است که در خلا و یا با قالب های ترکیبی پلیمری رنگی شده است.
می توان از آن در بخش های زیادی از ساختمان ها استفاده کرد مانند: هتل ها، رستوران ها و سایر ساختمان های عمومی، بانک ها، بیمارستان ها، نمایشگاه ها، آزمایشگاه ها و چیدمان خانگی مانند: آشپزخانه در صفخات میز، قسمت ظرفشوئی، دیوارها و میزها. این محصول شامل مواد رادیواکتیو نمی باشد.
از سنگ های مصنوعی مانند: سایر متریال سنگی تقریبا در همه زمینه ها می توان استفاده کرد. از زمینه مهندسی عمران گرفته تا ایجاد سایت های ساختمانی. استفاده از این سنگ ها به قرن 18 میلادی بازمیگردد .
با شباهتی که با سنگ های طبیعی دارند، از سنگ های مصنوعی در ساخت ساختمان های تجاری اداری استفاده های بیشتری میشود.
معایب سنگهای مصنوعی، کیفیت و ماندگاری مهمترین مزیت سنگ های طبیعی نسبت به مصنوعی
اگر یک سازنده ساختمان یا مصرف کننده، به فکر جیب خود باشد باید آینده نگری کند. شاید یک سنگ با کیفیت قیمت بالاتری از سنگ مصنوعی داشته باشد. اما اگر به میزان دوام آن ها توجه کرده و مقایسه ای انجام شود، قطعا سنگ طبیعی با کیفیت به علت دوام بالا به صرفه تر خواهد بود.
با وجود این مسائل و در نظر گرفتن جمیع جهات، قطعاً استفاده از سنگ های طبیعی توصیه می گردد و استفاده از سنگ های مصنوعی اصلاً به صرفه نخواهد بود. اما سنگ های طبیعی نیز انواع بسیار متنوعی دارند که باید برای هر نوع کاربردی، سنگی خاص در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال سنگ خوب برای کفپوش واحدهای مسکونی با سنگ خوب برای نمای ساختمان ها قطعاً یکی نیست. بر اساس ویژگی های محیطی و کاربری خاص، باید سنگ طبیعی خوب برای هر مورد انتخاب شود.
سنگ مصنوعی شاید زیبایی هایی داشته باشد اما وقتی در محیط زندگی قرار می گیرد، آن محل را بی روح می کند. زیرا از زیبایی طبیعی که با سرشت انسان سازگار است برخوردار نیست. اما سنگ های طبیعی مرغوب در هر محلی که قرار گیرند حس زیبایی شناسی انسان ها را تحریک می کنند. بهیاد داشته باشید یک سنگ خوب برای نما باید زیبایی طبیعی، کیفیت، ماندگاری و قیمت مناسب را در کنار هم داشته باشد.