ساختن ملات ماسه ، سیمان و نسبت ترکیب مصالح در کاشی کاری و سنگ کاری ساختمان باید به طور اصولی باشد تا از مقاومت بالایی برخوردار باشد.
سنگ کار برای چسباندن سنگ و کاشی لعابدار یا بدون لعاب به ابعاد 10*10 سانتیمتر روی سطوح قائم از دوغاب ماسه و سیمان با نسبت حجمی ۱:۵ و برای پر کردن بندها از دوغاب سیمان و پودر سنگ استفاده می کند . مقدار دوغاب ماسه سیمان و پودر سنگ برای هر متر مربع به ترتیب ۲۳ و ۷۵ لیتر است.
سنگ کار و یا سرامیک کار برای سرامیک کاری با سرامیک ۳۰×۳۰ سانتیمتر برای سطوح قائم از ملات ماسه سیمان با نسبت حجمی ۱:۶ و برای پر کردن بندها از دوغاب سیمان و پودر سنگ استفاده می شود . مقدار ملات ماسه سیمان و دوغاب سیمان و پودر سنگ مورد نیاز برای هر متر مربع به ترتیب ۳۳ و ۱ لیتر می باشد.
در سنگ کاری ساختمان و یا کاشی کاری نسبت های اختلاط دوغاب و سیمان و پودر سنگ که برای بند کشی مورد استفاده است ۴۰۰ کیلوگرم سیمان ، ۹۶۰ کیلوگرم پودر سنگ و ۴۸۰ لیتر آب می باشد ( بر هر متر مکعب )
در خدمات سنگ کاری ساختمان دوغاب را می توان با ماده دافع آب یا ماده مخصوص که به آن یکنواختی رنگ بدهد و یا با هر دو مخلوط نمود.
برای کاشی کاری با کاشی ۵×۲ سانتیمتر روی سطوح قائم از دوغاب ماسه سیمان ۵:۱ و برای پر کردن بندها از دوغاب سیمان و پودر سنگ استفاده می شود میزان دوغاب ماسه سیمان، دوغاب سیمان و پودر سنگ به ترتیب ۳۳ و ۵۷/۰ لیتر خواهد بود. بهترین دوغاب برای کاشی کاری، مخلوطی است از مخلوط سیمان پرلند و ماسه کاملاً شسته
سنگ کار در ساختن ملات برای کاشی کاری نباید آهک، گچ بکار ببرد.
قبل از اقدام به نصب انواع کاشی ها باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:
- قبل از اقدام به کاشی کاری و سنگ کاری دیوار، اضلاع افقی و عمودی دیوار باید کاملاً تراز و شاقول باشد.
- روی سطوحی که برای کاشی کاری در نظر گرفته شده نباید پوششی از کاهگل و گج و گچ و خاک و یا هر نوع ملات دیگری غیر از ماسه سیمان وجود داشته باشد.
- اگر ملات بین آجرهای دیوار، ملاتی غیر از ماسه سیمان باشد بهتر است لااقل ۲۴ ساعت قبل از اقدام به کاشی کاری و سنگ کاری سطح دیوار را با ملات ساخته شده از ماسه و سیمان (به نسبت های ۱:۸ و یا ۱:۱۰ ) به ضخامت ۳ تا ۵ میلیمتر پوشانده شود.
- قبل از نصب کاشی دقت شود که محل مورد نظر برای کاشی کاملاً خشک شده باشد.
- کاشی کاری باید با خاتمه سایر کارهای بنایی داخل ساختمان توام باشد.
بندکشی سرامیک و سنگ در سنگ کاری میزان دوغاب سیمان و پودر سنگ برای پر کردن بندها به اندازه سرامیک ها بستگی دارد دوغاب مصرف شده برای بندکشی همواره بیشتر از حجم فضای خالی است زیرا مقداری دوغاب مصرفی سرامیک کاری باقی می ماند که پاک می شود و مصرف مجدد و لذا حجم دوغاب مصرفی برای سرامیک با احتساب دور ریز به میزان یک لیتر در هر متر مربع پیشنهاد می شود، در بندکشی می توان متناسب با رنگ سرامیک از میزان رنگ هایی استفاده کرد که به زیبایی سرامیک بیفزاید.برای بندکشی سنگ کار می تواند از پودر بندکشی که در بسته بندی به رنگ های مختلف تولید شده استفاده نمود.
حداقل تا سه روز بعد از نصب سرامیک نباید به آن ضربه مکانیکی وارد کرد و درجه حرارت فضایی که سرامیک شده، نباید از ۵+ درجه سانتیگراد کمتر شود. بعد از بندکشی سرامیک ها را باید در چند نوبت آب داد.
پوشش کف با سرامیک و سنگ در سنگ کاری
پوشش نهایی کف که روی زیرسازی توسط سنگ کار انجام می شود، کفپوش نام دارد و موارد استعمال آن در کف ساختمان ها و راهروها و اتاق ها و سالن های بزرگ است. انتخاب و کاربرد هر نوع پوشش بستگی مستقیم به نوع بهره برداری از آن داشته و باید متناسب با آب و هوای منطقه و همچنین محل و محیط کار باشد از جمله عوامل تعیین کننده ویژگی های جذب صوت، رنگ، صافی، پایداری در برابر مواد شیمیایی، سایش و سهولت انجام تعمیرات می باشد.
مصالح در خدمات سنگ کاری و کاشی کاری
مصالح مورد استفاده در پوشش های کف چنانچه فرش در طبقه زیرین ساختمان بوده و مستقیماً با زمین تماس دارد باید به شرح زیر آماده شود.
پس از تسطیح کف زیرین، ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتر قلوه سنگ درشت چیده و سپس روی آن یک قشر را فرش می کنند در صورت عدم دستیابی به سنگ قلوه و با توافق دستگاه نظارت می توان از سنگ لاشه در سنگ کاری ساختمان استفاده نمود. در سایر طبقات به منظور پر کردن فضای بین پوشش سقف و فرش کف می توان از مصالح سبک مانند پوکه معدنی یا صنعتی بصورت بتن سبک، خرده آجر ( غیر از جوش) یا پوکه کوره ای استفاده کرد. بدیهی است مصالح مذکور در سنگ کاری ساختمان باید عاری از هرگونه گچ، خاک، بقایای نباتی و مواد زاید باشد.
قبل از پوشش کف در صورتی که لوله های آب، گاز، تاسیسات و برق ( اعم از پولیکا، فولاد و یا کابل ) از کف عبور می کنند باید قبلاً تدابیر لازم برای محافظت آنها بعمل و سپس اقدام به زیر سازی و فرش کف نمود.
در سنگ کاری ساختمان نصب سرامیک ها در روی کف های بتنی یا شفته آهکی با ملات سیمان نیز صورت می گیرد. برای نصب سرامیک کاشی و سرامیک نباید قبل از نصب مدت زیادی در آب قرار داد، فقط کافی است کاشی را در آب فروبرده و خارج نمود.
در ساختن ملات برای پوشش سرامیک یا کاشی باید از مصرف آهک، گچ، خاک و پودر سنگ خودداری نمود. اگر از سیمان سفید یا رنگی برای پوشش بندها استفاده می شود بهتر است سنگ کار برای ساختن ملات از پودر سنگ ( پودر سنگ شیشه ای) به جای ماسه استفاده کند.بهترین نسبت برای مخلوط کردن در کاشی کاری و سنگ کاری ساختمان سیمان سفید و کوارتز نسبت ۶:۱ تا ۱۰:۱ سیمان و کوارتز است بطور معمول در هر متر طول یا عرض در سطح کاشی و سرامیک باید شکاف مخصوص برای انقباض و انبساط منظور شود.
اگر هنگام کاشی کاری بریدن کاشی ضروری باشد باید ابتدا کاشی را به اندازه مورد نظر با الماس خط انداخت و به وسیله تیغه تیز یا ابزار مخصوص آن را در خط کاملاً مستقیم و گونیا برید و یا با کاشی بر بریده شود.