سنگ نما ساختمان چیست؟
سنگ های ساختمانی از محبوب ترین مصالح برای نمای بیرونی ساختمان ها هستند. زیبایی، کیفیت فنی و مقرون به صرفه بودن از عمده دلایلی است که صاحبان ساختمان ها را برای اجرای سنگ نما ساختمان ترغیب می کند. سنگ ها به دلیل داشتن تنوع بسیار زیاد در رنگ و طرح، زیبایی را برای نمای هر ساختمانی به ارمغان می آورند.
علاوه بر این سنگ نما ساختمان برای هر سبک معماری ای می تواند مناسب بوده و این قابلیت را دارد تا جوابگوی سلیقه های مختلف باشد. سنگ های ساختمانی به دو روش کلی تَر یا مستقیم و خشک یا غیر مستقیم در نما نصب می شوند. انتخاب روش نصب بیشتر تحت تاثیر ویژگی های فنی سنگ و توجیه اقتصادی است. در ادامه به بررسی این دو روش نصب در انواع سنگ نما ساختمان پرداخته می شود.
دو روش نصب در انواع سنگ نما
نصب مستقیم سنگ نما ساختمان
نصب مستقیم یا تر سنگ نما ساختمان، یک روش سنتی به شمار می رود که رواج گسترده ای نیز در ایران دارد. به عبارت دیگر، بیشتر نماها با این روش اجرا می شوند. در روشِ تَر، از ملات سیمانی برای چسابندن سنگ در نما استفاده می شود. در این صورت هرچه میزان حفرات موجود در سطح سنگ بیشتر باشد، گیرایی سنگ با ملات بیشتر خواهد بود. برای مثال سنگ تراورتن سفید که به طور گسترده در اجرای نما به ویژه نمای کلاسیک استفاده می شود، گیرایی قابل توجهی با ملات سیمانی دارد. گاهی برای نصب سنگ های متراکم تر و حصول گیرایی بیشتر ملات، از اسکوپ یا گیره نیز در پشت سنگ استفاده می شود.
برای مثال در اجرای سنگ سفید الیگودرز در نما، بکارگیری اسکوپ کیفیت نصب را افزایش می دهد. باید اشاره کرد که دانسیته یا وزن واحد حجم سنگ نما ساختمان نیز نقش مهمی در نصب دارد. برای مثال سنگ های گرانیت از جمله سنگ هایی هستند که نسبت به سنگ های کربناته، دارای وزن بیشتری هستند. به همین دلیل استفاده از این سنگ در نما توصیه نمی شود زیرا به علت نداشتن اتصال کافی با ملات به ویژه در بخش های مرتفع ساختمان، احتمال جداشدگی و سقوط آن ها وجود دارد.
در بکارگیری گرانیت سفید در نما توصیه می شود حتما از اسکوپ استفاده شود تا احتمال بروز خطرات جانی یا مالی کاهش یابد. نصب مستقیم در سنگ های گروه مرمریت نیز استفاده می شود و کارایی خوبی دارد. اما باید توجه داست که استفاده از سنگ مرمریت در نمای بیرونی ساختمان آن چنان مرسوم نیست که این موضوع ناشی از ویژگی های فنی سنگ است. سنگ مرمریت ها معمولاً دارای رگه هایی در بافت خود هستند که احتمال شکستن و جداشدگی سنگ از نما را افزایش می دهد.
نصب غیر مستقیم سنگ نما ساختمان
این روش از روش های نوین نصب سنگ نما ساختمان به شمار می رود و ملزومات خود را دارد. در روش نصب غیر مستقیم از انواع اتصالات فلزی به عنوان زیر سازی استفاده می شود. گرچه کیفیت نصب در این روش افزایش می یابد و خطرات ناشی از سقوط سنگ را کاهش می دهد اما هزینه ی آن نسبت به روش مستقیم بیشتر است. این روش در تمام انواع سنگ های ساختمانی کاربرد دارد و برای اجرای آن، نیروی نصب متخصص مورد نیاز است.
کدام روش برای اجرای نما سنگ ساختمان بهتر است؟
همانطور که عنوان شد انتخاب روش نصب به عوامل متعددی بستگی دارد. شاید بتوان گفت که بودجه ی در نظر گرفته شده برای پروژه بیشترین تاثیر را در انتخاب نوع روش دارد زیرا روش غیر مستقیم هزینه ی بیشتری نیاز دارد. علاوه بر این گاهی روش مستقیم برای نصب برخی سنگ ها مناسب نیست. برای مثال برای نصب سنگ گران قیمتی مانند: سنگ اونیکس در نما بهتر است از روش غیر مستقیم استفاده شود که در این صورت امکان استفاده از نور پردازی در پشت سنگ نیز مسیر خواهد شد.