انواع سنگ نما کدامند؟
هنگام تصمیم برای انتخاب نمای مناسب برای ساختمان ممکن است نیاز باشد تا با انواع سنگ نما آشنایی داشته باشید. اصولاً وقتی از نمای ساختمان صحبت به میان می آید بیشتر افراد تنها به جنبه ی زیبایی شناختی آن توجه می نمایند در صورتی که ویژگی های فنی مصالح مورد استفاده نیز بسیار مهم است. هر نوع مصالح برای کاربری مشخصی دارای مزیت های بهینه است و ممکن است در کاربری دیگر کمی ضعیف باشد.
در این میان انواع مختلفی از سنگ نما در بازار وجود دارد. سنگ های ساختمانی دارای تنوع بسیار گسترده ای در رنگ، طرح، ویژگی های فنی و قیمت هستند. این بدان معناست که قبل از آشنایی با انواع سنگ نما باید نسبت به نیاز خود و مشخصات موقعیت مورد استفاده از سنگ، اطلاعات کافی داشته باشید.
مرمریت، اونیکس، لایم استون، گرانیت، تراورتن و چینی از انواع سنگ نمای رایج هستند که به وفور در طرح های معماری مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. هر کدام از این سنگ ها نیز دارای مزایا و معایت خاص خود می باشند که در یک کاربری خاص مشخص می شود. انواع سنگ نما علاوه بر داشتن ویژگی های زیبایی شناختی، داری ویژگی های فنی متعددی هستند همچون جذب آب، تخلخل، مقاومت خمشی، مقاومت سایشی و غیره. در هنگام انتخاب سنگ مورد نظر باید یک دید جامع نسبت به تمام این موارد داشت.
علاوه بر این، هنگام استفاده از انواع سنگ نما، باید روش بازسازی و بهسازی متناسب با آن سنگ را پیش برد تا بهینه ترین کارایی را از سنگ داشت. بطور مشخص یک فرمول ثابت برای همه ی سنگ ها وجود ندارد و سنگ های مختلف، روش های نظافت و نگهداری مخصوصی نیز دارند که افزایش عمر مفید و کیفیت آن را در پی خواهد داشت.
نقش اقلیم جغرافیایی در انتخاب انواع سنگ نما
شاید بتوان گفت که مهم ترین مولفه بعد از زیبایی سنگ که در انتخاب انواع سنگ نمای بیرونی تاثیر دارد، اقلیم جغرافیایی است. هر نوع اقلیم دارای عوامل محیطی مخرب مخصوص به خود است که به مرور باعث هوازدگی و تخریب سنگ می شود. این در حالی است که گروه های مختلف سنگ ها در برابر این عوامل مخرب، واکنش های متفاوتی دارند که باید مد نظر قرار گیرند.
برای مثال سنگ هایی خاصی می توانند در اقلیم سرد و کوهستانی دوام بیاورند. سنگ های چینی مانند: چینی الیگودرز و چینی ازنا که از دیرباز در طراحی های ایرانی مورد استفاده قرار گرفته اند، به دلیل داشتن بافت دگرگونی متراکم و بلورهای ریز و یکدست، دوام بسیار زیادی در برابر یخبندان دارند. از سویی دیگر این سنگ ها به دلیل داشتن رنگ روشن، گزینه ی خوبی نیز برای مناطق کویری هستند زیرا نور آفتاب را بخوبی منعکس می کنند و از گرم شدن زیاد از حد خانه جلوگیری می نمایند.
گفتنی است که استفاده از سنگ های تیره رنگ برای مناطق گرمسیری مناسب نیست. تابش مستمر نور خورشید به این سنگ ها، ممکن است باعث بور شدن و رنگ پریدگی آن ها شود. برای مثال استفاده از سنگ گرانیت مشکی نظنز و مرمریت نجف آباد برای نمای بیرونی شهرهایی چون یزد مناسب نیست.
در یک مثال دیگر می توان در مورد سنگ های گروه تراورتن بحث نمود. این سنگ بطور طبیعی دارای حفرات زیادی در بافت خود است. باید توجه داشت که استفاده از انواع پر حفره تراورتن در مناطق پر باران مناسب نیست زیرا به مرور زمان حفرات موجود در سنگ با جرم پر شده و ظاهری مناسب ایجاد می کنند. انواع کم حفره ی تراورتن دارای کیفیت خوبی است و می تواند در مناطق پر باران استفاده شود.
لذا با در نظر گیری نقش اقلیم های آب و هوایی ایران در کارایی و دوام سنگ نما می توان بهترین تصمیم را در انتخاب انواع سنگ نما داشت.