آشنایی با پرویز موید عهد
پرویز موید عهد در یکم اسفنند ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد. تحصلات خود را تا دوران متوسطه در تهران گذراند. سپس برای اخذ لیسانس معماری به فرانسه عزیمت نمود و در دانشگاه بوزار در رشته معماری و سپس در دانشگاه سوربن پاریس در رشته شهرسازی مشغول تحصیل گردید. پرویز موید عهد در سال 1336 فارغ التحصیل مقطع دکتری رشته معماری و شهرسازی از دانشگاه سوربن پاریس شد. مطالعه و انجام تحقیقات علمی در این رشته همواره از امور مورد علاقه استاد موید عهد بوده است.
در سال ۱۹۵۶ میلادی موفق به اخذ درجه دکترای S.A.D.G با رتبه اول و نیز موفق به دریافت جایزه و مدال لورآی (بهترین دیپلم معماری در سطح دانشگاه های فنی فرانسه) شد و به پاس خدمات فرهنگی و ارائه بهترین پایان نامه در سال ۱۹۵۷ از سوی دانشگاه سوربن، دکترای افتخاری معماری (A.A.PHD) به وی اعطا گردید. همچنین در سال ۱۳۴۲ شمسی به پاس ارائه طرح های فرهنگی و معماری از سوی دانشکده سلطنتی انگلستان (A.CH.ASS.SCOL) نشان درجه اول معماری را دریافت نمود.
پرویز موید عهد از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۴۳ شمسی به عنوان دانشیار به تدریس علوم معماری در دانشگاه پرداخت. در سال ۱۳۴۳ شمسی موفق به اخذ درجه استادی در دانشگاه تهران شد. از همان سال تدریس دروس اصول عمومی ساختمان، تئوری معماری و ارزش های استاتیکی، تئوری شهرسازی و درس تاریخ معماری را آغاز نمود و در این زمینه ها مقالات و جزوات متعدد ارائه کرد.
پرویز موید عهد در سال ۱۳۴۸ به سمت رئیس دانشکده هنرهای تزئینی (وزارت فرهنگ و هنر) منصوب شد و تا سال ۱۳۵۲ عهده دار این سمت بود. در سال ۱۳۸۰ به پاس زحمات و تلاش خالصانه این استاد، نشان چهره های ماندگار از طرف سید محمد خاتمی، رئیس وقت جمهوری اسلامی ایران به وی اهداء گردید.
اگر بخواهیم باز به گوشه و گزارشی پراکنده از دیگر فعالیت های پرویز موید عهد بپردازیم، باید اشاره ای کنیم به چهار دوره حضور مؤید عهد در هیأت هاى سیاست گذاری و داورى بى ینال هاى نقاشى پیش از انقلاب، عضویت در انجمن آثار ملى، همکارى با دفتر مهندسى «عبدالعزیز فرمانفرمایان» (طراح کاخ نیاوران، موزه فرش، استادیوم آزادى و…) و طرح جلدهاى مجله «مردم» که به اصرار «جلال آل احمد» صورت گرفته و از معروف ترین آن ها طراحى چهره صادق هدایت است. مؤید عهد همچنین سال ها شاگرد ابوالحسن خان صبا و بدیع زاده بوده و بزرگ ترین مجموعه صفحه های قدیم ایران را در اختیار داشته که به رادیو بخشیده است.
این ها همه تصویر پراکنده ای است از یک هنرمند که همه وجودش را ارزانى وطن خویش کرده و از گم شدن میان گذشته پرافتخارش پرهیز کرده و خلوت را بر جلوت، سکوت را بر هیاهو، سنت را بر بى هویتى، دانایى را بر نادانى، دل دادن را بر دل خواستن و شعور را بر شعار ترجیح داده است. کوچک ترین تصویر از این هنرمند را در مصلاى بزرگ تهران می توان دید که حضورش هرچند در انزوا و سکوت بر آنجا سایه انداخته است.
تصویرى که امیدوار از سال های اخیر اقامت پرویز موید عهد در ایران ترسیم می کند، تا حدودى تصویر تلخى است که حکایت از قدرناشناسی ها دارد. فرقى که میان ایده های این هنرمند و اجراى آن ها در مصلا پیش می آید، تحمیل یک کار تیمى که مؤید عهد تنها باید مدیریت آن را بر عهده می داشت، عقاید غیر کارشناسانه ای که مانع از اجراى دقیق ایده ها و طرح های او می شود و مسائل پیش بینی ناشده اى از این دست، شاید کمترین فشارى است که این معمار ارزنده در سال های اخیر و در کشور خود تجربه کرده و از سر گذرانده است.
وی در هشتم بهمن ۱۳۹۴ دار فانی را وداع گفت. آرامگاه پرویز موید عهد در رواق دارالرحمه حرم عبدالعظیم حسنی در شهر ری می باشد.
آثار پرویز موید عهد
- طرح محوطه نمایشگاه بین المللی تهران
- طرح نمایشگاه بین المللی کشاورزی با همکاری مرکز نمایشگاه های بین المللی انگلستان
- طرح مرکز تحقیقات شیمی دارویی و دارویی ایران
- طرح مدرسه سن لوئی با همکاری پروفسور لوکنت (استاد معماری دانشگاه بوزار پاریس)
- طرح مرکز علمی مخابرات دانشگاه تهران با همکاری مرکز تحقیقات علمی فرانسه (S.N.C.R)
- طرح ساخت مصلای امام خمینی
- طرح خاتم کاری تالار بزرگ ساختمان مجلس شورای ملی (میدان بهارستان تهران)
- طرح مرمت و بازسازی و تزئینات کاخ گلستان
- طرح ساختمان اداری وزارت آموزش وپرورش
- طرح یک مجتمع عظیم مسکونی در فرانسه
- طرح اکستانسیون و خوابگاه دانشجویان مدرسه البرز
- طرح نمای جنوبی ساختمان سازمان حج و زیارت
- طرح معماری فرودگاه آبادان
- همکاری در تهیه طرح کاتدرال (کلیسای جامع) … با گیوم ژیله
- همکاری در تهیه طرح و اجرای طرح شهرسازی حومه رم در سال ۱۹۸۰
- همکاری در اداره آتلیه امور تزئیناتی و طراحی کتاب های کودکان
- ساختمان درمانگاه بیماری های قلب و عروق در سیرجان
- عمار بخش اصلی مقبره امام خمینی (ره)
- بسیاری از طرحهای اجرا نشده از قبیل طرح بزرگ دژ نبشته و آمفی تئاتر روباز برای ۲۰۰۰ نفر و فرهنگستان علوم در خیابان قوام السلطنه
- ساختمان های متعدد مسکونی و غیر مسکونی
- دیگر ساختمان های متعدد دولتی و غیر دولتی