زندگی نامه یعقوب دانشدوست
یعقوب دانشدوست از متولد سال ۱۳۱۷ در تبریز می باشد و از سه سالگی با خانواده ی خود به مشهد کوچ کرد.او معمار ،مرمتگر و نویسنده ایرانی بود که در حوزه مرمت بناهای تاریخی و باغ های ایرانی تخصص داشت. یعقوب دانشجو در تحصیلات خود را در رشته معماری در مقطع دکتری شهرسازی ادامه داد و با معماری سنتی ایرانی و باغ های ایرانی آشنایی کامل داشت و در طول زندگی کوشید که با استفاده از ارزش های معماری کهن ایرانی یک معماری مدرن ایرانی به وجود آورد.
آثار معماری یعقوب دانشدوست
یعقوب دانش دوست بناهای متعدد مدرنی را به شیوه های معماری مدرن ایرانی طراحی و اجرا کرده است که می توان به بیمارستان آریا ، بنای یادمان میدان آزادی، بنای یادمان میدان راه آهن، بنای یادمان همای رحمت ،بنای یادمان والفجر و ….اشاره نمود.همچنین تهیه نقشه های معماری و اجرایی خانه علم و کیهان نمایی شهر مشهد نیز از کارهای است .طراحی و اجرای باغ آرامگاه فردوسی با طرح باغ ایرانی و آرامگاه کلنل محمد تقی خان پسیان از مجموعه آثار یعقوب دانشجوست.
مرمت مجموعه گنجعلی خان در کرمان و گنبد طلای حرم امام رضا (ع)، همچنین مرمت بخش زیادی از آثار خراسان بزرگ، از جمله مسجد گوهرشاد، مدرسه خرگرد، رباط شرف، مسجد شاه مشهد، مدرسه دو در، مدرسه پریزاد، مدرسه میرزا جعفر، مصلی پایین خیابان مشهد، گنبد سبز مشهد، کاخ خورشید کلات، مسجد کبود گنبد کلات، مزار شیخ احمد جام، مزار مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی، میل اخنجان، مسجد ملک زوزن، مسجد جامع فردوس، مرمت آرامگاه عطار و احیای باغ آن، مسجد جامع نیشابور، قدمگاه، امامزاده محروق نیشابور، هارونیه، مقبره و منار ایاز، مزار خواجه ربیع، مقبره بابا لقمان سرخس، مسجد جامع گناباد، میل رادکان، منار خسروگرد سبزوار، مسجد جامع قائن، از اقدامات ماندگار دانشدوست بوده است.
وی تا سال چهارم انقلاب اسلامی به عنوان رئیس دفتر فنی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی دراستان خراسان مشغول کار بود و پس از آن همکاری با سازمان میراث فرهنگی و نظارت عالیه بر بناها را ادامه داد.
دانشدوست سال ها عضو ایکوموس بود و در کنگره های متعدد معماری و باغ سازی در ایران و خارج از کشور حضور فعال داشت.
نوشته ها
دانشدوست به کار پژوهش و نوشتن کتاب نیز مشغول بود که حاصل آن سه کتاب با نام کلی طبس شهری که بود با زیر عنوان های: باغ های طبس، بناهای تاریخی طبس (برگزیده بهترین کتاب معماری سال ۱۳۷۹) و شهرسازی و معماری طبس بودند. کتاب های ارزش های فرهنگی طوس و آرامگاه فردوسی و پیدایش باغ آسمانی ایران در سال ۱۳۹۴ (به فارسی و انگلیسی) و نوشتار فیلمی در مورد هنر کاشی کاری ایرانی (با سرمایه اداره اوقاف خراسان) از جمله کارهای دیگر او هستند. یعقوب دانشدوست مقالات بسیاری درباره معماری نوشته که از آن میان می توان به مجموعه مقالات «معماری ایرانی در سخن چهار نسل از معماران صاحب نظر» در مجله آبادی اشاره کرد.
جوایز و تقدیرات یعقوب دانشدوست
یعقوب دانشدوست در سال ۱۳۹۲ لوح و تندیس تقدیر از رئیس جمهور دریافت نمود.
او در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ به خاطر کوشش های فرهنگی بسیار، مفتخر به دریافت لوح و نشان فردوسی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد.
در سال ۱۳۹۷ نیزبه عنوان یکی از چهره های ماندگار ایران، کاشی ماندگار دریافت کرد.
درگذشت یعقوب دانشدوست
متاسفانه یعقوب دانش دوست این معمار کهنه کار ایرانی در روز ۸ بهمن ۱۴۰۰ و در ۸۷ سالگی دار فانی را وداع گفت.
شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی (ایکوموس) دانشدوست را بزرگمرد عرصه پژوهش و حفاظت میراث فرهنگی عظیم ایران زمین نامید و در صفحه رسمی خود در اینستاگرام درباره او نوشت: درگذشت این استاد بزرگ که به ویژه حافظ ارزش های فرهنگی ـ تاریخی خراسان بزرگ بود، ضایعه ای بدون جایگزین است.
روش برخورد مهندس دانشدوست در حفاظت و مرمت بناهای تاریخی آنچنان دقیق و برخوردار از تخصص و مسؤولیت والا بود که زنده یاد دکتر شیرازی (پدر مرمت نوین ایران و استاد پیشکسوت معماری و مرمت)، مرمت بناهای تاریخی خراسان را برترین مرمت ها در ایران دانستند.