سنگ مرمریت بلک رز
سنگ های مشکی رنگ از منحصر بفرد ترین سنگ ها به شمار می روند زیرا رنگ مشکی رنگ خاصی در طراحی و معماری محسوب می شود. در این میان سنگ بلک رز از انواع مرمریت های جذاب و لوکس ایران است. این سنگ از معادن شهرضا در استان اصفهان استخراج می شود. زیبایی بی نظیر و همین طور تولید محدود این سنگ باعث شده تا نسبت به بسیاری از سنگ های مشابه قیمت بیشتری نیز داشته باشد. از سنگ های مشابه مرمریت بلک رز می توان به مرمریت لاشتر، مرمریت ماکو ، مرمریت نجف آباد و مرمریت سیاتم اشاره نمود.
ویژگی های ظاهری و کانی شناسى سنگ مرمریت بلک رز
سنگ مرمریت بلک رز از گروه سنگ های کربناته ی رسوبی است. کانی عمده ی تشکیل دهنده ی این سنگ کلسیت است. اطلاعات موثقی در مورد ترکیب شیمیایی این سنگ در دسترس نیست ولی می توان پیش بینی کرد که درصد عنصر کربن در ساختار شیمیایی آن زیاد است که باعث ایجاد رنگ مشکی شده است. زمینه ی این سنگ به رنگ مشکی خالص است و در برخی سورت ها حالت بورتری دارد.
از ویژگی های خاص سنگ مرمریت بلک رز می توان به رگه های ظریف تا عریض نا منظم اشاره نمود که به رنگ های سفید و طلایی دیده می شود. علت پیدایش این رگه ها نیز تاثیر فعالیت های تکتونیکی در گذشته ی زمین شناسى این سنگ است. این رگه ها نیز به تدریج توسط موادی مانند: کانی کلسیت یا ترکیبات اکسید آهن پر شده اند که به ترتیب به رنگ های سفید و طلایی دیده می شوند. توجه به این نکته مهم است که رگه های پر شده با کلسیت مقاومت بیشتری در برابر نیروها دارند.از سنگ های مشابه مرمریت بلک رز می توان به مرمریت سیاتم ،مرمریت لاشتر، مرمریت ماکو و مرمریت نجف آباد اشاره نمود.
ویژگی های فنی سنگ مرمریت بلک رز
اگر چه داده های کمی موثقی در مورد ویژگی های فنی سنگ مرمریت بلک رز وجود ندارد اما توضیحات توصیفی آن ها را می توان به بخش های مختلف تقسیم نمود:
جذب آب: این سنگ به دلیل داشتن بافت متراکم، جذب آب و تخلخل کمی دارد به همین دلیل لک پذیری آن بسیار کم است. به دلیل داشتن زمینه ی تیره رنگ نیز لک وجرم را کمتر نشان می دهد. به همین دلیل می توان از این سنگ در محیط های مرطوب داخل خانه استفاده نمود.
تاثیر آفتاب: سنگ مرمریت بلک رز در برابر نور مستقیم آفتاب آسیب پذیراست و زمینه ی تیره رنگ آن ممکن است دچار رنگ پریدگی شود. به همین دلیل استفاده از این سنگ در نمای بیرونی به ویژه در مناطق کویری توصیه نمی شود.
مقاومت فشاری: سنگ مرمریت بلک رز مقاومت فشاری مناسبی دارد اما باید توجه داشت هر چه میزان رگه های سنگ کمتر باشد، مقاومت فشاری سنگ بیشتر خواهد بود.
مقاومت خمشی: هر چه میزان رگه های سنگ مرمریت بلک رز بیشتر باشد، مقاومت خمشی سنگ نیز کاهش می یابد. به همین دلیل توصیه می شود در کاربری هایی همچون پله یا کفپوش از سنگ مرمریت کم رگه استفاده شود.
مقاومت سایشی: از آن جایی که کانی عمده ی تشکیل دهنده ی سنگ مرمریت بلک رز کلسیت می باشد بنابراین مقاومت سایشی زیادی نیز نخواهد داشت. در نتیجه توصیه می شود از این سنگ به عنوان کفپوش در موقعیت های پرتردد استفاده نشود.
دوام در برابر محلول های اسیدی: سنگ مرمریت بلک رز دارای ترکیب شیمیایی کربناته است و بنابراین در برابر محلول های اسیدی آسیب پذیر است. شست و شوی مستمر این سنگ با شوینده های اسیدی مانند: جوهر نمک باعث آسیب به بافت سنگ شده و زیبایی و جذابیت سنگ کاهش پیدا می کند. توصیه می شود برای نظافت این سنگ از محلول های شوینده ی خنثی مانند: مایع ظرفشویی استفاده شود.
کاربردهای سنگ مرمریت بلک رز:
- نمای داخلی ساختمان
- دیوارهای داخلی
- سنگفرش داخل ساختمان
- دیوار و کف پله ها
- مصنوعات سنگی دکوراتیو
- سرویس های بهداشتی و حمام
- فضای آشپزخانه و کانتر تاپ