سنگ ارزان یا سنگ گران؟! چع عواملی بر قیمت سنگ تاثیر دارند؟؟؟
سنگ های ساختمانی از جمله مصالحی هستند که تنوع بسیار گسترده ای در رنگ، طرح و قیمت دارند. باید توجه داشت که عوامل مختلفی در تعیین قیمت سنگ های ساختمانی تاثیر گذار هستند. برخی از عوامل تقریباً بطور ثابت و مشخص روی قیمت سنگ تاثیر دارند. بطور مثال به دلیل محدود بودن ذخایر سنگ اونیکس و جذابیت قابل توجه آن، قیمت این سنگ نسبت به سنگ های دیگر بیشتر بوده و معمولاً در پروژه های لوکس مورد استفاده قرار می گیرد. اما دسته ای دیگر از عوامل هستند که ممکن است متغیر باشند. در ادامه به بررسی برخی از عوامل مهم و اصلی در تعیین قیمت سنگ ساختمانی پرداخته می شود.
مد و ترند
تنوع در سنگ های ساختمانی باعث می شود تا در دوره های زمانی مختلف، نوع خاصی از سنگ های ساختمانی با رنگ و طرح منحصر بفرد، مد شده و ترند گردند که این مورد عموماً تحت کنترل معماران و ساختمان سازان است. به عبارتی، سنگ ارزان، می تواند از مد خارج شده باشد.
زمانی که رنگ و طرح خاصی مد می شود، به دلیل اینکه تقاضا برای آن افزایش می یابد، قیمتش نیز بیشتر می شود. برای مثال در دوره های قبل، سنگ گرانیت هایی مانند:گرانیت نطنز و گرانیت نهبندان مورد علاقه معماران گشته و قیمت آن ها نسبت به تراورتن بیشتر بود. در حالی که در حال حاضر این روند وارونه شده و تقاضا برای سنگ تراورتن های مانند: تراورتن عباس آباد و تراورتن حاجی آباد بیشتر از گرانیت است.
جنس سنگ
جنس سنگ نیز در قیمت نهایی آن تاثیر دارد. بطور مثال سنگ گرانیت جزء سنگ های سخت بر به شمار می رود و عملیات استخراج و فرآوری آن، پر هزینه تر از سنگی چون تراورتن است. سنگ هایی چون مرمریت و تراورتن نه تنها برش پذیری راحت تری دارند، بلکه این سنگ ها در ایران ذخایر بیشتری نیز نسبت به سنگ گرانیت دارند.
رنگ و طرح
در مورد رنگ و طرح نیز، عامل تعیین کننده ، مد است. بطور مثال سنگ های چینی و کریستال سفید در دوره های قبلی، قیمت نسبتاً کمتری داشته و جزء سنگ های ارزان به شمار می رفتند. اما در حال حاضر به دلیل مد بودن رنگ سفید، قیمت انواع سنگ چینی و کریستال سفید نیز افزایش یافته است. از آن جمله می توان به چینی الیگودرز، چینی قروه، چینی ازنا و چینی نیریز اشاره نمود.
علاوه بر این، سنگ های مشکی و خاکستری رنگ نیز امروزه مد هستند. برای مثال سنگ های مرمریت لاشتر، نجف آباد و مرمریت گلدن بلک که در دوره های قبل، جزء سنگ های ارزان بودند، در حال حاضر جز سنگ هایی با قیمت بالا به شمار می روند.
از سویی دیگر، در گذشته سنگ هایی کِرِم رنگ بسیار پر طرفدار بوده و قیمت بیشتری داشتند اما امروزه این رنگ از جریان مد خارج شده و قیمت کمتری دارد. برای مثال می توان به مرمریت های کِرِم رنگ منطقه ی فارس اشاره نمود که سنگ ارزان به شمار می روند.
صادرات
گاهی اوقات به دلیل استقبال بازار های خارجی و افزایش صادرات، قیمت آن سنگ افزایش می یابد. از آن جمله می توان به سنگ مرمریت لاشتر یا pietra gray اشاره نمود که به دلیل استقبال از آن در کشورهای خارجی، قیمتش در داخل کشور افزایش یافته است. علاوه براین، از آنجایی که اروپایی ها به سنگ لایم استون تمایل بیشتری دارند، قیمت سنگ هایی چون لایم استون گوهره نیز افزایش یافته است.
تکنولوژی های جدید
ابداع انواع پرداخت های جدید و تولید اسلب سنگ های ساختمانی از جمله موارد مهمی هستند که تاثیر قابل توجهی در قیمت سنگ های ساختمانی دارند. بطور مثال سورت درجه ضعیفی از یک سنگ که قیمت کمی دارد (سنگ ارزان) پس از اعمال پرداخت خاصی در آن، دچار افزایش قیمت می شود. ضمن اینکه تولید سنگ به صورت اسلب نیز هزینه ی بیشتری دارد.