معماری ارگانیک چیست؟
معماری ارگانیک رویکردی برای طراحی است که بر محیط طبیعی و پایداری تمرکز دارد. این سبک نوعی از طراحی معماری است که در آن از طبیعت الهام گرفته می شود و ساختمان ها با محیط طبیعی خود ترکیب می شوند. اصطلاح معماری ارگانیک توسط معمار آمریکایی، فرانک لوید رایت ابداع شد. هدف طرح های ارگانیک دخالت در طبیعت نیست، بلکه زندگی در کنار آن و ایجاد ترکیب با جهان طبیعت است. این سبک معماری به ارتباط با طبیعت و استفاده یکپارچه از سبک ها و مصالح طبیعی اشاره دارد که در نهایت یک مجموعه ی منسجم را ایجاد می کند.
هدف از معماری ارگانیک چیست؟
یکی از اصول تعیین کننده این سبک معماری، دستیابی به تعادل بین ساختمان ها، زمین و انسان است. چندین ویژگی دیگر، هدف و فلسفه معماری ارگانیک را مشخص می کنند از جمله:
۱- ایجاد یک اکوسیستم یکپارچه. طرح های ارگانیک به خودی خود اکوسیستم هایی هستند که در آن هیچ ساختار یا ردپایی از انسان بر فضا تسلط ندارد. معماری ارگانیک به معنای گسترش طبیعی زمین در اطراف ساختمان است.
۲- تعامل با زندگی طبیعی. طبیعت بخشی جدایی ناپذیر از این سبک است. بسیاری از ساختمان های فرانک لوید رایت مظهر وابستگی متقابل با طبیعت بودند، بنابراین سنگ ها، آب و زندگی گیاهان همگی در آثار او نقش داشتند. طرح های ارگانیک او ماهیت مواد را برجسته می کرد و سنگ و چوبِ بدون تزئین را به نمایش می گذاشت. طراحی یک ساختمان ارگانیک با منظره اطراف آن سازگار است.
۳- ترسیم سفر در فضا. نور، آسمان و محیط طبیعی، جریان را تداعی می کنند. جایی که خورشید به بهترین وجه می تابد، محل قرارگیری پنجره ها را تعیین می کند. پلان های طبقات عموماً باز هستند و محیطی را ایجاد می کنند که کمتر با مجموعه ای از اتاق ها، تقسیم می شود.
تاریخچه مختصری از معماری ارگانیک
قدمت این سبک معماری به اندازه ی قدمت خود طبیعت است. بر اساس این سبک معماری، همه موجودات در یک اکوسیستم مشترک باید در کنار یکدیگر وجود داشته باشند و به رشد یکدیگر کمک کنند. فرانک لوید رایت به همین سادگی نامی برای این سبک معماری مدرن گذاشته است.
۱- فرم و عملکرد: فرانک لوید رایت در روستای ویسکانسین به دنیا آمد. او در مزارع کار کرد و درک عمیقی از جهان طبیعی دریافت. این سبک زندگی بر پایداری طرح های رایت تأثیر گذاشت و این مفهومی است که در عصر تغییرات آب و هوایی به طور فزاینده ای محبوب شده است.
کتاب مقالات رایت با عنوان در علت معماری ( the Cause of Architecture) (1908) معماری ارگانیک را بررسی می کند. در این کتاب رایت بیان می کند که یک ساختمان باید به طور طبیعی از زمینی که در آن قرار دارد سرچشمه بگیرد. رنگ نیز باید با توجه محیط اطراف تعیین شود و تزئینات و مبلمان باید با زیبایی شناسی گفته شده مطابقت داشته باشد.
۲- معماری ارگانیک: دیدگاه رایت در کتاب رویه ی رایت در زبان معماری ارگانیک که در سال ۱۹۵۳ نوشته، بیشتر مشخص شد. او در این کتاب ویژگی های معماری ارگانیک را تشریح کرد که به محبوبیت این سبک معماری کمک نمود و در ساختمان های قرن بیستم بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
۳- پایداری: امروزه بسیاری از ساختمان هایی که دارای این سبک معماری هستند، به عنوان مکان های تاریخی نام گذاری شده اند. این سبک همچنین برای کسانی که به دنبال ساخت خانه هایی از مواد پایدار و همخوان با محیط شان هستند، تاثیر گذار است.
سنگ های ساختمانی در معماری ارگانیک
سنگ های ساختمانی مصالحی هستند که از دل طبیعت استخراج می شوند و با همان ذات طبیعی خود، در ساختمان ها استفاده می شوند. روح طبیعتی که در دل سنگ های ساختمانی جریان دارد، مورد توجه این معماری است. انسان همانگونه که در طبیعت از سنگ حس آرامش و عظمت می گیرد، در ساختمانی با سبک معماری ارگانیک نیز دچار چنین احساسی می شود. رنگ ها و طرح هایی که در سنگ های مختلف مانند: سنگ اونیکس و سنگ چینی وجود دارد، طبیعت را به آغوش معماری می کشاند.