بیوگرافی علی اکبر صارمی
یکی از معماران صاحب نام و خوش ذوق ایرانی که به دنبال خلق آثاری است که بیانگر معماری ایران باشد، علی اکبر صارمی است. او در آبان 1322 در شهر زنجان به دنیا آمد. در سال 1347 از دانشکده ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در رشته ی معماری فارغ التحصیل شد. او بین سال های 1968 و 1976 میلادی در دانشگاه پنسیلوانیا تحصیلات خود را ادامه داد و با درجه ی دکترا از آن دانشگاه فارغ التحصیل شد. رساله ی دکترای او با راهنمایی استادش، لویی کان، نگاشته شد.
او سال ها بعد در سال 1376 خورشیدی بخشی از رساله ی دکترای خود را با نام «ارزش های پایدار در معماری ایران» به چاپ رساند. او بعد از بازگشت به ایران در دانشگاه فارابی و بعدها در دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی به تدریس مشغول شد و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی نیز بود.
عمده ی معروفیت صارمی در معماری معاصر به خاطر پروژه های معدود، اما شاخصش در فضاهای شهری است که جنجال های بسیاری نیز آفریده. با بررسی دو اثر کلان او (یعنی پروژه ی تالار شهر کرمانشاه- سال ۱۳۷۷ و میدان شهدای مشهد- سال ۱۳۸۳) چالش ها آغاز شد. اوج این نقد ها و چالش ها در مجموعه نشست هایی با عنوان «معرفی و نقد معماری امروز» به اهتمام جامعه ی مهندسان معمار ایران در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۳ طرح شد.
«معماری و موسیقی»، «کتاب گیلان»، «تاریخ معماری و شهرسازی»، «ارزش های پایدار در معماری ایران» و «طرح هایی از ایران» برخی از تالیفات علی اکبر صارمی هستند. ارائه طرح هنرستان هنرهای تجسمی کرج، کتاب نگاهی به مهندسی ساختمان و معماری معاصر ایران ۳، ارائه طرح خانه جلفا، کتاب معماری جهان نوشته کنت فرامپتون، ارائه طرح های سفارت خانه های آلبانی و الجزایر، کتاب معماری دیپلماتیک و انتشار ده ها مقاله در زمینه معماری و شهرسازی در مجلات تخصصی داخلی و خارجی از دیگر فعالیت های ثبت شده در کارنامه حرفه ای این هنرمند معمار به شمار می روند.
فهم اندیشه های صارمی ریشه در بی زمانی مفاهیم معماری سنّتی ایران، و همسو شدن آن با جریان های معماری معاصر جهان دارد. او بر این عقیده بود که می توان آثار معماری ای خلق کرد که بدون عطف مستقیم به معماری گذشته، واجد ارزش، اصالت و هویت امروزین باشند.
به زعم او معمار معاصر ایرانی، در زمانی زندگی می کند که با تکثر اطلاعات و رویکردهای معماری مواجه است و ناگزیر از ایجاد ارتباط با کل جهان می باشد. لذا او حق انتخاب دارد که بهترین را برگزیند. اینجاست که آگاهی از شم زمانه و برخورداری از حس تاریخی به کمک او می آید و معمار را از گرفتار شدن در دایره ی تکرار کلیشه ها و تقلید از عناصر فرمال معماری گذشته می رهاند. او در این باره چنین می نویسد:
معماری سنّتی ایران نمی توانست بدون تغییر ادامه یابد و تغییراتی که در آن صورت گرفت ناگزیر بود و بایستی چنین می شد. بنابراین، خود معماری نمی تواند و نباید به همان شکل ادامه یابد. در اینجا مهم روح سنّت است که می تواند الهام بخش باشد نه شکل آن.
علی اکبر صارمی، در روز دوم بهمن ماه هزار و سیصدو نودو پنج بر اثر بیماری سرطان درگذشت.
آثار ساخته شده علی اکبر صارمی
- ویلای صارمی، نوشهر، ۱۳۵۲
- خانه افشار، زعفرانیه، تهران، ۱۳۵۳–۱۳۵۵
- هنرستان هنرهای زیبا پسران ،کرج ۱۳۷۴
- ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در الجزایر، ۱۳۸۱
- ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در تیرانا آلبانی، ۱۳۸۱–۱۳۸۳
- تالار شهر کرمانشاه (تالار انتظار)، ۱۳۸۷–۱۳۸۳
- آمفی تئاتر انستیتو پاستور، تهران، تجیر ۱۳۶۷[۴]
- سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلبانی، تجیر ۱۳۷۹
- ساختمان تجاری و اداری برج بلور، تبریز، تجیر ۱۳۸۰
- مجموعه تجاری و فرهنگی و شورای شهر مشهد، تجیر ۱۳۸۳
- مجموعه نمایشگاهی و اداری، کیش، تجیر ۱۳۸۴
آثار تالیفی علی اکبر صارمی
- معماری و موسیقی، مجموعه مقالات، نشر فضا، ۱۳۷۰
- کتاب گیلان، مجموعه مقالات، انتشارات روشنگران، ۱۳۷۵
- تاریخ معماری و شهرسازی، مجموعه مقالات، انتشارات میراث فرهنگی، ۱۳۷۵
- ارزشهای پایدار در معماری ایران، انتشارات میراث فرهنگی
- طرح هایی از ایران، انتشارات فرهنگسرا، ۱۳۷۷
- ارائه طرح هنرستان هنرهای تجسمی کرج، کتاب نگاهی به مهندسی ساختمان و معماری معاصر ایران 3، انتشارات وزارت مسکن و شهرسازی، ۱۳۷۷
- ارائه طرح خانه جلفا، کتاب معماری جهان نوشته کنت فرامپتون، امریکا، ۱۳۷۹
- ارائه طرح های سفارت خانه های آلبانی و الجزایر، کتاب معماری دیپلماتیک، انتشارات وزارت امور خارجه، ۱۳۸۳
- تار و پود … و هنوز سرگذشت من و معماری ما، نشر هنر معماری قرن، تهران، ۱۳۸۹
سوابق تدریس علی اکبر صارمی
- مدرس دانشگاه فارابی ۱۳۵۵–۱۳۵۹
- مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی ۱۳۶۹–۱۳۹۵
- مدرس دانشگاه تهران ۱۳۷۳–۱۳۷۶
عناوین و سمت ها علی اکبر صارمی
- عضو کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران
- عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران
- عضو انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز
- عضو جامعه مهندسان معمار ایران
- رئیس هیئت مدیره مهندسین مشاور تجیر از ۱۳۵۹
- مدرس در دانشگاه آزاد اسلامی
- عضو هیئت امناء انجمن مفاخر معماری ایران