بیوگرافی نکتار پاپازیان
مهندس نکتار پاپازیان-آندره یف (ارمنی: Նեկտար Փափազյան; انگلیسی: Nectar Papazian-Andreef) معمار ایرانی ارمنی تبار است. نکتار پاپازیان سال 1306 در شهر اراک به دنیا آمد که در زندگی حرفه ای به نام شوهرش معروف به خانم آندرف می باشد.
او تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در تهران گذراند. بعد ازاخذ دیپلم ریاضی تصمیم گرفت تحصیلاتش را در رشته معماری ادامه دهد. پاپازیان در سال 1326 درسش را ناتمام گذاشت و به پاریس رفت تا معماری را در مدرسه هنرهای زیبای پاریس و دانشگاه بوزار پاریس ادامه دهد.
در مدت 10 سال تحصیلاتش را ادامه داد تا توانست مدرک دکترای خود را دریافت کند.وی در دفاتر بزرگ معماری پاریس کار می کرد و به تدریج به چهره شناخته شده ای در این حوزه تبدیل شد.
نکتار پاپازیان پس از ازدواج با مهندس آندرف به ایران باز می گردد.همراه همسرش در تاسیس دفاتر معماری «مقتدر-آندرف»، «دفتر مهندسین مدام» و «دفتر مهندسین مشاور آزتک» مشارکت می کند.
سال ها همپای مردان در پروژه های معماری که اعم آن ها آموزشی هستند به فعالیت می پردازد. فعالیت وی تا سال 1358 در ایران ادامه داشت.
نکتار پاپازیان در کنگره بین المللی زنان معمار که با موضوع محوری ” بحران هویت در معماری” زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی و با همکاری اتحادیه بین المللی زنان در رامسر تشکیل شده بودشرکت داشت، که علاوه بر معماران زن ایرانی؛ نوشین احسان، لیلا سردارافخمی، گیتی افروز کاردان، نسرین فقیه، زهره قراگزلو و …، حدود ۲۰ معمار دیگر از نقاط مختلف دنیا شرکت کرده بودند که در این میان می توان به خانم دنیس اسکات براون ( معمار اهل ایالات متحده آمریکا است. وی همسر و شریک رابرت ونتوری است که هر دو از معماران و نظریه پردازان تأثیرگذار قرن بیستم محسوب می شوند.)اشاره کرد.
هدف این کنگره تبادل نظر بین زنان معمار از نقاط مختلف دنیا و همچنین تشویق آنها در پیشبرد کارهای معماری و شهرسازی و به وجود آوردن فرصتی برای آنان، به خصوص زنان ایرانی برای تبادل عقاید و نظرات و نمایش آثارشان در معرض دید عموم بود.
به نظر نکتار پاپازیان؛ “معماری هیچوقت نمی تواند حالت عمومی و کلی داشته باشد.هر جامعه ای احتیاج به معماری خاص خود را دارد. موفق ترین اشخاص در این مورد ژاپنی ها هستند.در عین حال که معماری شان کاملاً ژاپنی است اما مدرن و مطابق با تکنولوژی جدید هم می باشد.
نکتار پاپازیان معتقد است که پیروی از معماری قدیم کاری حساس و خطرناک است چراکه به کار بردن قوس و شیشه رنگی و شبکه به خودی خود نمی تواند باعث پدیدار شدن معماری شود”
سبک معماری نکتار پاپازیان
با توجه به همکاری مشترک پاپازیان با سایر معماران، دشوار بتوان ویژگی خاصی را معطوف به معماری وی و تنها مختص به وی برشمرد، از طرفی کمبود منابع قابل رجوع هم، بستر قابل اتکایی را برای تحلیل های دیگر محیا نمی کند. با این حال مشخصه هایی از پیروی از سبک بین الملل در آثار آندرف و همکارانش مشهود است.
با اینکه اشارات فرمی به بخشی از یادواره های معماری در ایران، مانند: قوس، در کارهای وی دیده می شود، با این حال وی و همکارانش در استفاده از مصالح کاملاً مدرن عمل کرده اند. سیمان، بتن و آهن مصالحی هستند که در بیشتر پروژه های آندرف و همکارانش با تاکید بر اندام های باربر بنا، خودنمایی می کنند.
از طرفی، این عمل را می توان با گفته ی آندرف تطبیق داد که وی معماری بین الملل را در قیاس با تلاش «کسی که معماری سنتی ایران را بد انجام می دهد» کم ضررتر می داند.
آثار نکتار پاپازیان
دانشکده ی کشاورزی و دامپزشکی دانشگاه تبریز
مرکز اداری و کانون دانشجویان دانشگاه تبریز
بخش هایی از دانشگاه تبریز
نخستین طرح جامع تبریز
دانشکده ی تکنولوژی دانشگاه تبریز
مجموعه ی ورزشی دانشگاه تبریز
مدرسه ی پرستاری دانشگاه تبریز
طرح بیمارستان جمعیت شیر و خورشید تبریز
دانشگاه جندی شاپور اهواز (شهید چمران فعلی)
چند مرکز آموزش حرفه ای
دفاتر مرکزی جمعیت خیریه فرح پهلوی
ساختمان گمرک و کوی کارمندان گمرک آستارا
دبیرستان جامع دانشگاه بوعلی همدان
انستیتوی مربیان حرفه ای کرج
طرح کوی نابینایان تهران برای باشگاه لاینز
کتابخانه ی دانشگاه شیراز
کوی دانشجویان دانشگاه شیراز، باغ ارم
دانشکده ی کشاورزی و دانشکده ی دامپزشکی دانشگاه شیراز
دانشکده ی ادبیات و علوم دانشگاه شیراز
کتابخانه ی دانشکده ی پزشکی دانشگاه شیراز
طرح ارتباطات کانال ها و تاسیسات فنی و ساختمان دانشگاه شیراز