فناوری خانه هوشمند، آسایش و صرفه جویی در هزینه را برای صاحبان خانه فراهم می کند !
خانه هوشمند چیست؟
خانه هوشمند یا smart home به نوعی از خانه ها گفته می شود که در آن ها، وسایل و دستگاه ها را می توان به طور خودکار و از راه دور با اتصال به اینترنت، با استفاده از تلفن همراه یا سایر دستگاه های شبکه، کنترل کرد. دستگاه های یک خانه هوشمند از طریق اینترنت به یکدیگر متصل هستند و به کاربر اجازه می دهند تا عملکردهایی مانند: دسترسی امنیتی به خانه، دما، روشنایی و سینمای خانگی را از راه دور کنترل کند.
خانه هوشمند به صاحب خانه اجازه می دهد تا لوازم خانگی، ترموستات، چراغ ها و سایر دستگاه های خانه را از راه دور با استفاده از تلفن هوشمند یا رایانه، از طریق اتصال به اینترنت کنترل کند. خانه های هوشمند را می توان از طریق سیستم های بی سیم یا سیم دار راه اندازی کرد. فناوری خانه های هوشمند، آسایش و صرفه جویی در هزینه را برای صاحبان خانه فراهم می کند. اما باید توجه داشت که خطرات و اشکالات امنیتی همچنان سازندگان و کاربران فناوری خانه هوشمند را آزار می دهد.
خانه های هوشمند چگونه عمل می کنند؟
دستگاه های خانه هوشمند به یکدیگر متصل می شوند و می توان از طریق تلفن هوشمند، تبلت، لپ تاپ یا کنسول بازی به آنها دسترسی داشت. قفل درها، تلویزیون ها، ترموستات ها، مانیتورهای خانگی، دوربین ها، چراغ ها و حتی وسایلی مانند: یخچال را می توان از طریق یک سیستم اتوماسیون خانگی، کنترل کرد. این سیستم بر روی تلفن همراه یا سایر دستگاه های شبکه نصب شده و کاربر می تواند برنامه های زمانی برای اعمال تغییرات خاص ایجاد کند.
لوازم خانگی هوشمند دارای مهارت های خودآموزی هستند تا بتوانند برنامه های زمانی صاحب خانه را یاد بگیرند و در صورت نیاز تنظیمات را انجام دهند. خانه های هوشمند مجهز به کنترل روشنایی، به صاحبان خانه اجازه می دهد تا مصرف برق را کاهش دهند و در هزینه های مرتبط با انرژی صرفه جویی کنند. اگر صاحب خانه در خانه نباشد، برخی از سیستم های اتوماسیون خانگی در صورت مشاهده هرگونه حرکت در خانه، به صاحب خانه هشدار می دهند، در حالی که برخی دیگر می توانند در صورت بروز اتفاقات قریب الوقوع با ارگان های مانند: پلیس یا آتش نشانی تماس بگیرند.
مزایا و معایب خانه های هوشمند
مزایا
نصب یک سیستم فناوری خانه هوشمند، آسایش را برای صاحبان خانه فراهم می کند. به جای کنترل لوازم خانگی، ترموستات، روشنایی و سایر ویژگی ها با استفاده از دستگاه های مختلف، صاحبان خانه می توانند همه آنها را با استفاده از یک دستگاه کنترل کنند (معمولاً یک تلفن هوشمند یا تبلت).
از آنجایی که کاربران به یک دستگاه قابل حمل متصل هستند، می توانند اعلان ها و به روزرسانی ها را در مورد مشکلات خانه ی خود دریافت کنند. به عنوان مثال، زنگ های هوشمند به صاحبان خانه اجازه می دهند تا افرادی را که به درب خانه می آیند، حتی زمانی که در خانه نیستند، ببینند و با آنها ارتباط برقرار کنند. کاربران می توانند دمای داخلی، روشنایی و غیره را نیز تنظیم و کنترل کنند.
با راه اندازی سیستم هوشمند، صاحبان خانه می توانند صرفه جویی قابل توجهی را در هزینه ها داشته باشند. لوازم خانگی و الکترونیکی را می توان با کارایی بیشتری مورد استفاده قرار داد و هزینه انرژی را کاهش داد.
معایب
با آن که خانه هوشمند باعث آسایش و صرفه جویی در هزینه ها می شود، هنوز چالش هایی در این حوزه وجود دارد. خطرات و اشکالات امنیتی همچنان برای سازندگان و کاربران این فناوری معضل بزرگی است. به عنوان مثال، هکرهای ماهر می توانند به لوازم خانگی مجهز به اینترنت یک خانه هوشمند دسترسی پیدا کنند. در اکتبر ۲۰۱۶، یک بات نت (botnet) به نام Mirai به دستگاه های متصل به هم DVR، دوربین ها و روترها نفوذ کرد تا تعداد زیادی از وب سایت های اصلی را از بین ببرد.
اقداماتی برای کاهش خطرات چنین حملاتی وجود دارد از جمله محافظت از وسایل هوشمند و دستگاه های دارای رمز عبور قوی، استفاده از رمزگذاری (در صورت وجود) و فقط اتصال دستگاه های مورد اعتماد به شبکه.