سقف و انواع سقف
دیوارها می توانند هر فضایی را تقسیم کنند اما سقف علاوه بر تقسیم قسمت بالای فضا، به آن آسایش می بخشند و آن را از حضور عوامل طبیعی مانند: نور آفتاب ، برف و باران حفظ می کند. همانطور که در یک قفسه کتابخانه دیده می شود، می توانیم ساختمان را به طبقات متعدد تقسیم کنیم. در حقیقت دیوار ها محیط اطراف خود را در جهت افقی تقسیم می کنند و سقف، محیط را در جهت قائم تقسیم می نماید.
مهم ترین ویژگی های سقف عبارت هستند از:
مقاومت و پایداری آن در برابر نیروهای وزن خود و بارهایی که قرار است سقف تحمل کند که در بام، مربوط به بار برف و غیره می باشد. سقف باید به وسیله مصالح عایق، مانع از عبور رطوبت به داخل فضا شود. قطعات و اجزای مختلف تشکیل دهنده سقف باید در برابر فرسودگی مقاوم باشند. همچنین مقاومت در برابر گرما، سرما و آتش سوزی از جمله ویژگی های یک سقف مناسب است. فاصله دهانه ها برای ستون گذاری نیز در انتخاب و اجرای سقف، نقش بسیار مهمی دارد. در ادامه با انواع سقف ها آشنا می شویم.
انواع سقف ها
- سقف چوبی
- سقف طاق ضربی
- سقف تیرچه بلوک
- سقف سیاک
- سقف کامپوزیت
- سقف عرشه فولادی
- سقف روفیکس
- سقف کوبیاکس
- سقف یوبوت
- سقف هالوکور
- سقف وافل
- سقف پیش تنیده
- سقف تیر دال
- سقف دابل تی
- سقف LSF
- سقف LCP
- سقف TCF
- سقف ICF
- سقف LGS
- سقف PBS
- سقف CSF
- سقف CSD
- سقف های خرپایی یا فضایی
- سقف های کاذب
سقف چوبی
یکی از انواع سقف، سقف چوبی است.استفاده از چوب در سازه، در کشور ما قدمت بسیار زیادی دارد آنگونه که اطلاع داریم در زمان های دور تر، چوب کاربرد گسترده ای در ساختمان سازی داشته است. آثار چوبی ۴۲۰۰ سال پیش از میلاد در ایران کشف شده است. در کاوش های شوش شواهدی از کلبه های چوبی را یافته اند. کاوش های باستان شناسی نشان می دهد که چوب در پوشش های خارجی برخی از بناها، سقف ها و نعل درگاه ها و تیرها به کار رفته شده است.
در ۵۵۰ سال پیش از میلاد در سقف کاخ های عظیم زیبای تخت جمشید، چوب هایی از صدر مقاوم لبنان و چنار استفاده شده است. متاسفانه پس از جمله اسکندر مقدونی به ایران این آثار به آتش کشیده شد. در دوره ساسانی نیز در کاخ های عظیم کسری و قصرشیرین از چوب استفاده شده است.
در مواردی نیز از درهای چوبی با پوشش مسی و طرح های چوبی با روکش فلز استفاده شده است. در دوره صفویه در بناهای چهلستون، در دوره قاجار در کاروانسراها، مساجد و مدارس و عمارت هایی مانند: کاخ گلستان، شمس العماره، باغ ارم شیراز و غیره، چوب را در جایگاه های خاصی می توان یافت .
سقف طاق ضربی
سقف طاق ضربی یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین انواع سقف ها در کشور می باشد. اجرای این سقف بین دو تیر موازی که در اصطلاح به آن پل گفته می شود، انجام می گیرد.
تیرهای فرعی به موازات هم و عمود بر پل ها نصب می شوند. فاصله تیرهای فرعی معمولاً تا ۱.۲ متر می باشد و دهانه قابل اجرا برای این نوع سقف ها حداکثر تا حدود ۵ متر است. جهت اجرای این نوع سقف از آجر فشاری و ملات گچ و خاک استفاده می کنند.
در این نوع سقف، آجر فشاری را با ضربه دست و با فشار اندکی با ملاتی از گچ و خاک به صورت قوسی کار می گذارند. علت اجرای قوسی این سقف ها، انتقال بار وارده از سقف به تیرهای فرعی است. مشکل عمده ی این نوع سقف، لرزش بیش از حد آن ها می باشد به گونه ای که حتی با راه رفتن در سقف، به لرزش در می آیند. معمولاً برای جلوگیری از این عمل، میلگرد هایی به صورت ضربدری در تیرهای فرعی زده می شود. همچنین با ریختن دوغاب گچ بر روی سقف، این مشکل کمی رفع می شود.