زندگی نامه خواهران حریری مژگان و گیسو
خواهران حریری هر دو زاده کرمانشاه هستند و کودکی خود را در مناطق کویری آن ناحیه گذرانده اند. البته به گفته خودشان بخشی از کودکی آنها نیز در اصفهان شکل گرفته است، هنگامی که برای تعطیلات تابستانی به خانه مادربزرگ و پدربزرگشان می رفته اند. به گفته مژگان حریری اثر زندگی کویری و زیبایی بناهای اصفهان در طراحی آثارشان کاملا مشهود است.
مژگان حریری متولد سال ۱۳۳۴ است. او مدرک کارشناسی را در سال ۱۳۶۰ و مدرک کارشناسی ارشد را دو سال بعد از دانشگاه کرنل دریافت کرده است.
گیسو حریری با فاصله سنی یک سال، از مژگان حریری کوچک تر است. او همانند خواهر بزرگ دقیقا در همان دانشگاه کرنل نیویورک تحصیل کرده و مدرک کارشناسی ارشدش را در از دانشگاه کرنل دریافت کرده است.
او یکی از مهم ترین دلایل موفقیتش را پرورش در خانواده ای می داند که به رویاهایش بها داده اند. گیسو حریری به همراه خواهرش همزمان با تحصیل در رشته معماری، در برنامه مطالعاتی در زمینه معماری هلند و خانه سازی مدرن به همراه یکی از اساتید برجسته دانشگاه کرنل شرکت کرده اند.
پروژه های دانشجویی وی در گالری فیلیپه بونافونت در سان فرانسیسکو به نمایش درآمدند و در مجله دانشگاهی کرنل نیز به چاپ رسیدند. او تجربه تدریس به عنوان استاد افتخاری در دانشگاه کلمبیا را هم دارد.
خانه دیجیتال
یکی از موفق ترین و جذاب ترین پروژه های این دو خواهر پروژه «خانه دیجیتال» است. آنها در سال ۱۳۷۹ به موزه هنر مدرن آمریکا یک خانه دیجیتال مفهومی با نام «خانه غیرخصوصی» ارئه دادند.
این خانه که از فولاد و کریستال صفحه نمایش ها ساخته شده بود، یکی از منحصربه فردترین سازه ها در زمان خود بود و موفق به کسب جوایز متعددی شد. این هنر مفهومی بلافاصله توجه همگان را به خود جلب کرد. در آشپزخانه این خانه دیجیتالی، غذاها با همکاری سرآشپز مجازی طبخ می شد.
از ویژگی های جذاب دیگر این خانه مجهز بودن هر اتاق خواب به پنل ضبط رویا بود. مژگان حریری در یکی از مصاحبه هایش می گوید: «این ایده ها شبیه به شعر می ماند که در وجود ما نهفته است. شعر در DNA ما ایرانی هاست. شما با حداقل کلمات می توانید جهان را توصیف کنید. بنابراین، با زبان معماری و با چند عنصر ابتدایی، می توانید تمام جهان خود را توصیف کنید.»
پروژه ها و آثار خواهران حریری
۱. چهارپایه سولاری ( ۱۹۸۶، نیویورک)
۲. اتاق کار زیرشیروانی (۱۹۸۸، نیویورک)
۳. فانوس دریایی که بر روی یک سنگ قهوه ای رنگ قرار گرفته است (۱۹۸۸، نیویورک)
۴. مجموعه آباژورهای ابری (۱۹۹۲، نیویورک)
۵. مجموعه میزهای RIOANJI ( 1992، نیویورک)
معماری خواهران حریری
معماری خواهران حریری
۶. تختخواب فولادی که اسم این اثر را تختخواب تهی گذاشته اند و از آثار هنرمندی به نام جیاکومتی الهام گرفته اند (۱۹۹۰، نیویورک)
۷. صندلی چرخ دار چوبی/فلزی (این مجموعه برای کمک به بی خانمان های نیویورک ساخته شده است. دسته های چوبی این صندلی، لحظه های متفاوتی مانند استراحت یا داشتن وسایلی برای برآوردن انتظارات از خانه و زندگی خویش را ایجاد می کند.( ۱۹۹۴، نیویورک)
۸. مجموعه کریستالی جواهرات برند سواروسکی (۲۰۱۰، لندن)
۹. لوسترهای کریستالی سواروسکی که از سنگ های قیمتی تراش داده شده و از قطعات الماس نیز در ساختن آن استفاده کرده اند. (۲۰۰۶، اتریش)
۱۰. موزه ادیسه که مانند: چادر است و ساختار پنوماتیک با پوسته های قابل انعطاف آن سبب قابل حمل بودن، جهانی شدن و تازگی آن شده است. انرژی تولید شده از پنل های خورشیدی باعث می شوند که فن ها، جریان هوای ثابت را از خود عبور دهند و ساختار پوسته که پلی استر است تحت فشار قرار بگیرد. (۲۰۰۹)
۱۱. گالری لیلا هلر یکی از مکان های فرهنگی جهت نمایش آثار تجسمی در دبی است و به دلیل ساخت حفره های سقفی، روشنایی ساختمان از طریق نورهای طبیعی تامین می شود و ساختمان مشرف به خیابان های دبی است (۲۰۱۳)
۱۲. هتل پارادایس یزد که طراحی آن بر اساس نظریه چهار باغ است که از لحاظ مفهومی از تقاطع یک دایره و یک میدان بازتاب دهنده بهشت بر روی زمین، ایجاد شده است. سقف های موج دار که با فاصله ای معین از زمین قرار گرفته اند و از بافت پشت بام های قدیمی یزد الهام گرفته اند دالانی را جهت استراحت و لذت بردن از باغ های هتل برای مهمانان ایجاد کرده است. (در حال احداث)
۱۳. ساختمان اداری(برج) الوند (۲۰۱۶، تهران)
ساختمان موزه قرن بیستم، مرکز نمایش فیلم های تجربی، استودیوی موسیقی JSM و خانه دیجیتال که در سال ۱۹۹۹ در نمایشگاهی در موزه هنرهای مدرن به نمایش گذاشته شد، از تجربیات دیگر این دو معمار سرشناس اند که محوریتی پژوهشی دارند.
نوع نگاه تازه، سبک نوین در معماری و الهام از معماری ایرانی و تلفیق آن با علم و استفاده از متریال نو و طبیعی، شیوه معماری این دو خواهر خیلی زود مورد توجه استادان فعال در زمینه معماری قرار گرفت.
آن ها نه تنها موفق به دریافت جوایز متعددی شدند بلکه آثار این دو خواهر برای چندین بار متوالی در موزه هنرهای معاصر آمریکا به نمایش درآورده شده است. خواهران حریری به عنوان د معمار برجسته در همایش های معنبر معماری سخنرانی کرده اند و امروزه اسم و رسم آنها یکی از شناخته شده ترین نام ها در عرصه معماری است.
از جوایز خواهران حریری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
طراحی تالار مشاهیر، مجله اینتریور دیزاین، ۲۰۰۵
فرهنگستان هنر و ادب آمریکا، جایزه معماری فرهنگستان، ۲۰۰۵
جایزه ی طراحی مهمان نوازی (کافه مرکزی خوان والدس، نیویورک)، ۲۰۰۵
صد طراح و معمار برتر جهان، جایزه ی آرکیتکچرال دیزاین، ۲۰۰۴
دهکده سنت مارک (فینالیست مسابقه)، تورنتو، ۲۰۰۴
صد معمار برتر شهر، نیویورک مگزین، ۲۰۰۲
۴۰ معمار زیر ۴۰ سال، ۱۹۹۶
آرکیتکچرال رکورد، خانه های ماندگار، ۱۹۹۵ (پروژه کلبه خلیج باری)
انجمن معماری نیویورک، ۱۹۹۵
نهمین دوسالانه معماری پانامریکن، ۱۹۹۴ (پروژه خانه گورمان)
طراحی سالانه اینتریور دیزاین ، جایزه محیط، ۱۹۹۳ (پروژه کارگاه های موسیقی JSM)
انتخاب سازندگان، جایزه بزرگ طراحی ۱۹۹۳ (پروژه خانه نیوکنان)
آرکیتکچرال رکورد، خانه های ماندگار، ۱۹۹۳ (پروژه خانه نیوکنان)
معماران پیشرو، معماران جوان، ۱۹۹۰
انجمن معماری نیویورک، گردهمایی معماران جوان، ۱۹۹۰