بهترین انتخاب برای سنگ سرویس بهداشتی
آیا می دانید که چه نوع سنگ هایی برای استفاده در سرویس بهداشتی مناسب هستند؟
با توجه به عوامل آسیب زای سنگ های ساختمانی، سنگ سرویس بهداشتی به دو بخش کف و دیوار قابل تقسیم است. از مهم ترین عواملی که می توانند به سنگ های ساختمانی در کاربری کف سرویس بهداشتی آسیب بزنند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- رطوبت
- محلول های شیمیایی مانند: انواع شوینده ها و مواد آرایشی و بهداشتی
- خراش و سایش
در دیوار سرویس های بهداشتی، بیشتر دو عامل رطوبت و محلول های شیمیایی موثر هستند و تاثیر خراش و سایش کمتر است.
سنگ های گروه چینی مانند: سنگ چینی الیگودرز، سنگ چینی نیریز و غیره به دلیل داشتن جذب آب بسیار کم، گزینه ی مناسبی برای سرویس بهداشتی بوده و دوام بالایی در برابر رطوبت دارند. این سنگ ها بطور سنتی در ساخت سرویس های بهداشتی ایران استفاده می شده اند. رنگ روشن سنگ های چینی برای فضای سرویس های بهداشتی یک مزیت است زیرا ایجاد لک و جرم در سطح سنگ به وضوح مشخص شده و نظافت و شستشوی سنگ با دقت و کیفیت بیشتری انجام می شود.
سنگ های گروه گرانیت همچون گرانیت سفید ،گرانیت مشکی نطنز و همینطور گرانیت سفید نهبندان نیز می توانند در سرویس بهداشتی استفاده شوند. از این سنگ ها معمولاً در سرویس های بهداشتی پر تردد استفاده می شود زیرا به دلیل داشتن مقاومت سایشی زیاد، انتخاب مناسبی برای چنین موقعیت هایی هستند. هرچند باید دقت داشت که درصد عنصر آهن در ترکیب شیمیایی سنگ گرانیت باید کم باشد.
عنصر آهن در سنگ گرانیت، در مواجه با رطوبت و اکسیژن هوا، دچار هوازدگی شیمیایی شده و در قالب کانی هماتیت و کانی لیمونیت، باعث ایجاد پدیده ی زنگ زدگی می شود. لک های حاصل از زنگ زدگی به راحتی از سطح سنگ قابل پاکسازی نیستند. به همین دلیل هنگام استفاده از سنگ های گرانیتی حتماً باید نسبت به آنالیز شیمیایی آن توجه لازم را داشت.
سنگ اونیکس که جزء سنگ های گران قیمت محسوب می شود، بیشتر در سرویس های بهداشتی لوکس مورد استفاده قرار می گیرد. جذب آب محدود و زیبایی منحصر به فرد، از ویژگی های این سنگ محسوب می شود.
سنگ های گروه مرمریت نیز در صورت داشتن جذب آب کم، می توانند در دیوار سرویس های بهداشتی استفاده شوند، اگرچه پدیده ی شوره زدگی ممکن است در آنها ایجاد شود. از سنگ مرمریت به ندرت در کف سرویس های بهداشتی استفاده می شود. هم چنین، مرمریت هایی که جذب آب بالایی دارند، در برابر تنش های مختلف، ضعیف تر عمل می کنند. مطالعات نشان داده است که با افزایش درصد رطوبت در سنگ ها، مقاومت های سایشی، فشاری و خمشی در سنگ ها کاهش پیدا می کند.
استفاده از سنگ های گروه تراورتن در کف سرویس های بهداشتی توصیه نمی شود. تراورتن ها نه تنها معمولاً جذب آب بالایی دارند بلکه وجود حفرات مختلف در سطح آن ها باعث تجمع جرم می شود. شستشوی مداوم سرویس بهداشتی باعث تشدید این روند می شود بطوری که پاکسازی لک و جرم به تدریج سخت و غیر ممکن می شود. این در حالی است که استفاده ی بیشتر از شوینده های قوی برای پاکسازی لک، تاثیر محلول های شیمیایی بر روی سنگ را بیشتر می کند.
باید دقت داشت که سنگ های چینی، اونیکس و مرمریت نسبت به مواد شیمیایی اسیدی و قلیایی قوی، حساس هستند و نباید مواد شیمیایی این چنینی در تماس مستقیم با آنها قرار گیرند، وگرنه سطح سنگ دچار لک خواهد شد. این در حالی است که سنگ گرانیت معمولاً نسبت به محلول های یاد شده، مقاوم است. این موضوع با توجه به شیوه ی نگهداری از سرویس های بهداشتی در فرهنگ ایرانی ( شامل نظافت دوره ای و استفاده مستمر از شوینده های قوی) بسیار مهم است زیرا محلول های شوینده ی قوی، سنگ ها و به ویژه سنگ های رسوبی کربناته را شدیداً تحت تاثیر قرار می دهد.
سنگ سرویس بهداشتی/سنگ سرویس بهداشتی/سنگ سرویس بهداشتی/سنگ سرویس بهداشتی/سنگ سرویس بهداشتی/