فرانک لوید رایت بزرگترین معمار قرن ۲۰ آمریکا؛ نابغه ای که هرگز چشمه فیاض قریحه اش به خشکی نگرایید. مسلماً درک شخصیت وی تاثیر بسیاری در فهم کارهای بی نظیرش دارد.
فرانک لوید رایت به انگلیسی: (Frank Lloyd Wright) (زادهٔ ۸ ژوئن ۱۸۶۷ – درگذشتهٔ ۹ آوریل ۱۹۵۹)، مشهورترین معمار تاریخ آمریکا است.
او معمار، طراح داخلی و نویسنده آمریکایی است که بیش از هزار بنا و سازمان طراحی کرده و پانصد ساختمان را کامل کرده. فرانک لوید رایت فرزند یک کشیش ولزی تبار بود .
در سال 1885اختلافات خانوادگی سبب شد تا ویلیام پدر فرانک برای همیشه از آنجا برود و هرگز باز نگردد. پس از تحصیل در رشته ی مهندسی راه و ساختمان در دانشگاه Wisconsin به شیکاگو مهاجرت کرد. سپس موفق به استخدام در دفتر مشهور(سولیوان و ادلر) شد با تماسهایی که با استادش داشت با گرایشهای مکتب شیکاگوآشنا شد.
در سال 1889 دفتر شخصی در کنار دفتر استاد عزیزش تاسیس کرد و با خانمی به نام(کاترین توبین) ازدواج کرد و به کمک یک وام شروع به ساختن خانه شخصی خود کرد. در سال 1891وی شروع به اجرای طرح هایی به صورت مخفی کرد که در سال 1893 استادش متوجه پنهان کاری وی شد و او را اخراج کرد و این شروع فعالیت های مستقل رایت بود. رایت معتقد بود که خانه یک معبد است و بر عکس لوکوربوزیه خانه را یک خوابگاه میدانست.
رایت پیشگام آنچه در جنبش معماری مدرسه پریری نامیده شد، بود و همچنین مفهوم خانه Usonian در شهر Broadacre City را توسعه داد. او دفاتر اصلی و ابتکاری، کلیساها، مدارس، آسمان خراش ها، هتل ها، موزه ها و دیگر پروژه های تجاری را طراحی کرد.
عناصر داخلی طراحی شده توسط رایت (شامل پنجره های شیشه ای سربی، کف، مبلمان و حتی ظروف غذاخوری) در این سازه ها ادغام شد. او چندین کتاب و مقاله های متعدد نوشت و یک مدرس محبوب در ایالات متحده و اروپا بود.
رایت در سال ۱۹۹۱ توسط موسسه معماران آمریکا به عنوان “بزرگترین معمار آمریکایی در تمام دوران” شناخته شد. در سال ۲۰۱۹، منتخبی از آثار وی به عنوان معماری قرن بیستم فرانک لوید رایت در فهرست میراث جهانی ثبت شد.
سبک معماری فرانک لوید رایت
فرانک لوید رایت اغلب به استفاده از چهار سبک در معماری ساختمان ها شناخته می شود. همان طور که قبلا اشاره کردیم او سبک پرایری که زاده افکار و ایده خودش بود را در معماری ساختمان ها توسعه داد. در این سبک معماری، او اعتقاد داشت که انسان های امروزی، به خانه هایی با اتاق های کم تر و بزرگ تر نیاز دارند تا در خانه به راحتی رفت و آمد کنند.
همچنین رایت در طراحی برخی خانه ها از بلوک های تکستیل استفاده کرد و بعد از آن سبک معماری ارگانیک و یوسونیان را به وجود آورد. فرانک لوید رایت اعتقاد داشت که ساختمان ها باید از زمین و مواد طبیعی ساخته شوند و همچنین برای زمین و طبیعت اطرافشان منفعت داشته باشند و در بسیاری از طراحی های خود این ایده را اجرا کرد. ایده ها و اعتقادات فرانک لوید رایت در دوران زندگیش نوآورانه و منحصر بفرد بود و همچنان امروزه از ایده های او برای معماری ساختمان ها استفاده می کنند.
در ادامه چهار سبک معماری که به آن ها اشاره کردیم را با آثاری از فرانک لوید رایت، معرفی خواهیم کرد.
سبک و مفاهیم شخصی
در خانه های چمنزار او از عناصر طراحی مضمون و هماهنگ (اغلب بر اساس فرم های گیاهی) استفاده شده است که در پنجره ها، فرش ها و سایر اتصالات تکرار می شود. او از مصالح ساختمانی جدید مانند: بلوک های بتنی پیش ساخته، آجرهای شیشه ای و روکش (به جای سرب سنتی) برای پنجره های چراغ سربی خود استفاده کرد .
رایت همچنین یکی از اولین معمارانی بود که طراحی و نصب چراغ های برقی سفارشی، از جمله اولین لامپ های برقی کف و آباژور شیشه ای کروی جدید (طرحی که قبلاً به دلیل محدودیت های فیزیکی روشنایی گاز) را مورد استفاده قرار داد.
در سال ۱۸۹۷، رایت حق ثبت “کاشی های شیشه ای منشوری” را که در ویترین مغازه ها برای هدایت نور به سمت داخل استفاده می شد، دریافت کرد. رایت در طراحی های خود شیشه را کاملاً پذیرفت و آن را به خوبی در فلسفه معماری ارگانیک خود گنجاند. طبق نظریه ارگانیک رایت، همه اجزای ساختمان باید یکپارچه به نظر برسند، گویی که به هم تعلق دارند.
هیچ چیزی نباید بدون در نظر گرفتن تأثیر آن بر روی آن ضمیمه شود. برای یکپارچه سازی خانه به محل آن، رایت اغلب از وسایل بزرگ شیشه ای برای محو کردن مرز بین داخل و خارج استفاده می کرد. شیشه اجازه تعامل و مشاهده فضای باز را می دهد در حالی که هنوز از عوامل محافظت می کند.
در سال ۱۹۲۸، رایت مقاله ای درباره شیشه نوشت که و آن را با آینه های طبیعت مقایسه کرد: دریاچه ها، رودخانه ها و حوضچه ها. یکی از اولین کاربردهای رایت از شیشه در آثار او این بود که شیشه ها را در امتداد دیوارهای کامل به منظور ایجاد صفحه های روشن برای اتصال دیوارها به هم متصل کرد.
با استفاده از این مقدار زیاد شیشه، لوید رایت به دنبال دستیابی به تعادل بین سبکی ، هوای شیشه و دیوارهای سخت و محکم بود. مسلماً شناخته شده ترین شیشه هنری رایت شیشه ای به سبک پریری است. اشکال هندسی ساده ای که به پنجره های بسیار تزئین شده و پیچیده منتقل می شوند ، نمایانگر یکی از زیباترین تزئینات حرفه او هستند.
آثار فرانک لوید رایت:
- مرکز مردمی شهرستان مارین
- موزه گوگنهایم نیویورک
- معبد یونیتی در ایلینوی
- خانه روبی
- تلییزن وست
- خانه آبشار
- هتل ایمپریال، توکیو
- برج پرایس
- برج یک مایلی
- هتل امپریال
- خانه هالی کاک
- خانه انیس
- تالیسین غربی
- شهر برود آکر
- کلیسای عیدبشارت
- مرکز بخش شهری مارین