زندگی نامه نادر اردلان
نادر اردلان دراسفند سال ۱۳۱۸ در تهران به دنیا آمد. او معماری پرکار محقق و معلمی تواناست که در سن هفت سالگی همراه خانواده اش به امریکا سفر کرد. خانواده اردلان به دلیل کار پدرش ، وقتی که او کودکی خردسال بود به امریکا مهاجرت کردند. ا
ین سفر نقطه شروعی برای تعاملات میان-فرهنگی او بود. اردلان دبیرستان خودش را در نیویورک به اتمام رساند و بورسیه تحصیلی به منظور تحصیل معماری در دانشگاه فنی کارنگی پیتزبورگ برنده شد، که سال 1961در آنجا موفق به دریافت درجه کارشناسی شد.
یک سال بعد، او موفق به اخذ کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه هاروارد شد. در آن دوره ، دانشجویان مدرسه عالی طراحی هاروارد در ارتباط با اصول مدرنیسم آموزش می یافتند.
اردلان بلافاصله پس از فارغ التحصیلی توسط SOM ، شرکت معماری در سانفرانسیسکو استخدام شد. او به مدت سه سال در آنجا فعالیت کرد و آنجا این فرصت را داشت که به صورت نزدیک با چارلز باست کار کند.
در این دوره از زندگی حرفه ای اردلان ، او در کشوری بود که باعث شد او در موقعیت ونگارد مدرنیسم قرار داشته باشد و معماری را در شرکتی مجرب در اصول مدرنیسم تجربه کرد.
در نهایت کشمکش بین شالوده های فلسفی آموزه های ابتدایی او و علاقه های شخصی او، تاثیر سازنده ی مهمی بر زندگی حرفه ای طولانی اردلان گذاشت.
اردلان ۱۸ سال از زندگی اش را به تحصیل در امریکا گذرانده و کارش را با اسکیدمور، اوینگز و مریل در سانفرانسیکو آغاز کرد.
در سال ۱۹۶۴ میلادی به ایران بازگشت و به دنبال آن موقعیتی را به عنوان ریاست بخش معماری شرکت نفت در میادین نفتی ایران پذیرفت.
نادر اردلان به همراه خانواده اش به مسجد سلیمان رفت، جایی که اولین چاه های نفت در خرابه های معابد زرتشتیان کشف شده بودند.
در آنجا مدت ۲ سال ساختمان های زیادی را طراحی کرد. نادر اردلان مقدار زیادی از آگاهی اکولوژیکی خود را در طی همکاری نزدیک با یان مک هارگ که کتاب طراحی با طبیعت را به رشته تحریر در آورده پرورش داده است.
تجربه او با اکولوژی به مدت چهار تا پنج سال، تجربه هیجان انگیزی بود که اداره محیط زیست به او و یان مک هارگ ماموریتی برای طراحی پارک محیط زیست در تهران ماموریت داد.
از جمله تاثیر گذار ترین معلمان او می توان به لویی کان اشاره کرد که در سال های تحصیل او کان برخی از مهمترین کارهایش را می ساخت.
نادر اردلان بعد از مدتی با لویی کان کارش را شروع کرد این کان بود که توصیه نامه هایی را با انتشارات دانشگاه شیکا گو نوشت که حس وحدت باید چاپ شود.
تفکرات کان درباره اعتدال و غیر اعتدال به خصوص تا زمانی که به کارش در ایالات متحده ،هند و بنگلادش مربوط بود، اثر شدید و مهمی در تفکر طراحی نادر اردلان داشت.
تاثیر غیراعتدال بود که او آن را در فرهنگ ایرانی و طی مطالعه اجمالی موسیقی، صنایع، ادبیات، شعر، طراحی باغ و در نهایت معماری گذشته ایران کشف کرد.
محیط های بسیار گرم و خشک و نیمه مرطوب بود که سر آغاز اندیشیدن نادر اردلان درباره معماری سازگار با محیط شد.
او به زودی نارسایی تحصیلات امریکایی خود را یافت که برای به عهده گرفتن طراحی مناسب با فرهنگ آماده نساخته بود.
در آن زمان رومن گیرشمن باستان شناس بزرگ فرانسوی در خرابه های معابد آتش زرتشتیان مشغول حفاری بود و اساسا روی ساختمان ها و سایت های هخامنشیان و ساسانیان کار می کرد.
نادر اردلان در انتها و در ترسیم پلان های بعضی از بافت ها به گیرشمن کمک کرد.البته بعد ها کمک های شایان نادر اردلان در طراحی موزه هنرهای معاصر تهران به کامران دیبا را نمی توان از خاطر برد.
فعالیت های معماری :
همكار عالي رتبه دفتر مهندسى «عبدالعزيز فرمانفرمايان» ۱۳۴۱
نويسنده كتاب «حس وحدت» (با همكارى لاله بختيار)
سنت صوفى گرى در معمارى ايران، ۱۹۷۲ شيكاگو
صاحب مقاله هاى زيادى درباره معمارى اسلامی ایران
آغاز فعاليت هاى حرفه اى نادر اردلان به دهه چهل (۱۳۴۱) مى رسد و به زمانى كه به عنوان يكى از «همكاران عالي رتبه» به دفتر عبدالعزيز فرمانفرمائيان مى پيوندد .
- همكارى در طرح استاديوم صدهزارنفرى آزادى و مجموعه ورزشى آن
- مشاركت در طراحى دو برج سامان (واقع در بلوار كشاورز)
- طراحى ساختمان ادارى گروه صنعتى بهشهر
- مركز مطالعات مديريت هاروارد
از جمله كارهايى است كه اين معمار در آن دوره بلندمدت انجام مى دهد. او كه در ادامه جزو شركا و مديران اصلى دفتر فرمانفرمائيان، در دوره «ادغام دفاتر» مهندسين مشاور، به حساب مى آمد بعد از پروژه مركز مطالعات مديريت هاروارد و به خاطر يك سرى اختلافات از آن دفتر مهندسى جدا مى شود وبه فعاليت هاى ديگرى مى پردازد.
- طراحى و اجراى دانشگاه بوعلى سينا همدان
- همكارى با «كامران ديبا» در طراحى موزه هنرهاى معاصر
- تهران براساس تلفيق معمارى سنتى ايران و مفاهيم فلسفى و با الهام ازبناى سنتى “خانه بروجردى ها”
فعالیت وی بعد از انقلاب
- طراحى و اجراى پروژه هايى مانند: اسكله تجارى «الشرق» كويت و…
- سنتزهای (ترکیب) مفهومی و نمادگرايانه برای نمونه مركز موسيقی تهران اثر نادر اردلان
دانشکده مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)
پلان دانشگاه امام صادق ترکیبی از کنار هم نهادن مدول خاص 8 ضلعی می باشد،که دور تا دور حیاط مرکزی واقع شده است. به این صورت توانسته محیط ارامی را برای دانشگاه به وجود بیاورد.
در هندسه دانشگاه امام صادق ریتم،تکرارو نظم کاملاً به چشم میخورد.
هندسه هر یک از مدول ها بر گرفته از شکل هندسی 8 ضلعی است.که قسمتی از یک ضلع و مرکز ان خالی شده است و هر یک از مدول ها دارای تقارن محوری می باشند.
در ابتدای ورود به داخل فضا سر دری با فرم خاص نیم دایره فرد را به سمت جلو هدایت می کند. و راهرویی وجود دارد که حس تنگنای را کاملاً به فرد القا می کند و در پس این ورودی فضایی گسترده و فراخ به چشم می خورد که به ذهن القا می کند که با ورود به این فضا به مکانی برای کسب علم و معرفت وارد شده است.فرم نیم دایره که عیناً در سقف و سر در هر یک از مدول ها تکرار شده است هماهنگی به وجود می اورد که از پراکندگی ذهن جلوگیری می کند.
فضای سبز در حیاط مرکزی نیز توانسته است یاد اور بهشتی زیبا و دلنواز باشد.