سنگ آزاره
سنگ آزاره، تیشه ای و یا مثنی، به سنگی گفته می شود که در حاشیه کناری کف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سنگ به خصوص در ساختمان های قدیمی بیشتر دیده می شود که با هدف حفاظت از بنا مورد استفاده قرار می گیرد. بناهایی که در آنها از سنگ آزاره استفاده شده است در برابر عوامل مخربی همچون رطوبت و ضربه مقاومت بهتری دارند.
در فرهنگ معین، آن قسمت از دیوار اطاق یا ایوان که از کف طاقچه تا روی زمین باشد، آزاره نام می گیرد.
در فرهنگ عمید هم، آزاره عبارت است از پایین دیوار که از قسمت های دیگر متمایز است و آن را با سنگ، آجر، کاشی، یا موزاییک نماسازی می کنند.
آزاره در بیرون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. ارتفاع آزاره باید به میزانی باشد تا از برخورد آب باران و سیالات دیگر با بنا محافظت کند. گفتنی است که عوامل محیطی مخرب سنگ های ساختمانی در نمای بیرون از ساختمان بسیار بیشتر و مهم تر از داخل ساختمان هستند. قرارگیری در شرایط اقلیم های مختلف باعث نفوذ رطوبت و همینطور عوامل مخرب دیگر در سنگ شود.
سنگی که به عنوان سنگ آزاره مورد استفاده قرار می گیرد، علاوه بر داشتن زیبایی، باید شامل خواص فنی مناسب نیز باشد. برای سال های طولانی، از سنگ های مختلفی همچون سنگ های تیشه ای به عنوان سنگ آزاره در ساختمان های ایرانی استفاده می شده است.
اما چه سنگ هایی برای استفاده به عنوان سنگ آزاره مناسب هستند، باید اشاره کرد که از سنگ های ساختمانی مختلفی مانند: گرانیت، مرمریت، تراورتن و سنگ چینی می توان به عنوان سنگ آزاره استفاده کرد.
سنگ گرانیت
سنگ گرانیت از جمله مقاوم ترین و بادوام ترین انواع سنگ های ساختمانی به شمار می رود. جذب آب بسیار محدود، مقاومت زیاد در برابر ضربه و سایش، باعث شده است تا از سنگ گرانیت بتوان به خوبی به عنوان سنگ آزاره استفاده کرد. هرچه میزان کانی های مقاوم و بادوام مانند: کوارتز، در سنگ گرانیت بیشتر باشد مقاومت این سنگ نیز در برابر ضربه و سایش بیشتر خواهد بود. برای مثال سنگ گرانیت سفید نطنز و سنگ گرانیت نهبندان به عنوان مقاوم ترین و بادوام ترین سنگ های ساختمانی مورد توجه هستند که می توان از آنها به عنوان سنگ آزاره استفاده کرد.
سنگ چینی
سنگ چینی به عنوان یکی از بادوام ترین و همین طور زیباترین سنگ های ساختمانی شناخته می شود. این سنگ از قدیم الایام توسط معماران و سازندگان ایرانی مورد استفاده قرار می گرفته است. داشتن بافت متراکم، میزان جذب آب محدود و همینطور مقاومت زیاد در برابر ضربه و سایش، این سنگ را نیز به عنوان یک گزینه مناسب برای سنگ آزاره تبدیل کرده است. سنگ چینی الیگودرز که با داشتن رنگ زمینه سفید یکی از مرغوب ترین و شناخته شده ترین سنگ های ساختمانی ایران به شمار می رود به عنوان یک گزینه برای سنگ آزاره توصیه می شود.
سنگ مرمریت
باید عنوان کرد که بیشتر سنگ های آزاره ای که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفتند از نوع سنگ مرمریت تیشه ای لاشتر بودند. به همین دلیل به سنگ آزاره، سنگ تیشه ای نیز می گویند. در فرایند تیشه ای کردن سنگ های ساختمانی، سنگ در برابر عواملی چون سایش بسیار خوب عمل می کند. به همین دلیل اگرچه میزان جذب آب سنگ مرمریت نسبت به گرانیت و سنگ چینی بیشتر است، اما تیشه ای کردن آن باعث کارایی بهتر سنگ مرمریت به عنوان سنگ آزاره می شود.
سنگ تراورتن
سنگ تراورتن را نیز می توان به عنوان آزاره استفاده نمود. سنگ تراورتن اگرچه ممکن است دارای میزان تخلخل زیادی باشد اما دوام و مقاومت نسبتاً زیاد در برابر تاثیر رطوبت، آن را به یک گزینه مناسب برای سنگ آزاره تبدیل کرده است.