سنگ قرنیز
قرنیز به قطعه سنگی نواری گفته می شود که در حاشیه ی کف ساختمان ها نصب می گردد. به عبارت دیگر کاربرد و کارایی قرنیز مشابه سنگ آزاره است با این تفاوت که قرنیز در داخل ساختمان و آزاره در بیرون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
سنگ قرنیز برای جلوگیری از آسیب به دیوار و حاشیه کف ساختمان بسیار مورد توجه است. جلوگیری از نفوذ رطوبت به دیوار و کف آن و همینطور مقاومت در برابر ضربات احتمالی به این قسمت از ساختمان، از کاربردهای مهم سنگ قرنیز به شمار می رود.
قرنیز معمولاً در اندازه های بیش از ۷ سانتی متر و معمولاً ۱۰ سانتی متر استفاده می شود. اندازه و روش نصب قرنیز باید به گونه ای باشد تا شرایط لازم را برای کابل کشی ها و همینطور تجهیزات سرمایش و گرمایش داخل ساختمان به همراه داشته باشد. گاهی در قسمت قرنیز نورپردازی نیز اجرا می شود که باعث زیبایی بیش از پیش نمای داخلی ساختمان می گردد.
چنانچه در ساخت بنایی از قرنیز استفاده نشود، دیوار در آن قسمت بسیار آسیب پذیر خواهد بود. برای مثال در هنگام شستشوی کف ساختمان با ابزارآلات مختلف، احتمال آسیب رسیدن به دیوار وجود دارد. همینطور احتمال نفوذ آب به دیوار نیز هست که باعث تخریب و نم کشیدن آن خواهد شد.
جنس سنگ مورد استفاده به عنوان قرنیز بستگی به سنگ استفاده شده در کف واحد مسکونی دارد. از سنگ های مختلفی نیز می توان به عنوان قرنیز استفاده کرد مانند: تراورتن، مرمریت و گرانیت.
هر کدام از سنگ های یاد شده می توانند ویژگی های خاص خود را به عنوان سنگ قرنیز داشته باشند.
سنگ گرانیت
سنگ گرانیت از جمله مقاوم ترین و بادوام ترین انواع سنگ های ساختمانی به شمار می رود. جذب آب بسیار محدود، مقاومت زیاد در برابر ضربه و سایش باعث شده است تا از سنگ گرانیت بتوان به خوبی به عنوان سنگ قرنیز استفاده کرد. هرچه میزان کانی های مقاوم و بادوام در سنگ گرانیت بیشتر باشد مقاومت این سنگ نیز در برابر ضربه و سایش بیشتر خواهد بود. برای مثال سنگ گرانیت سفید نطنز و سنگ گرانیت نهبندان به عنوان مقاوم ترین و بادوام ترین سنگ های ساختمانی مورد توجه هستند که می توان از آن ها به عنوان سنگ قرنیز استفاده کرد.
سنگ چینی
سنگ چینی به عنوان یکی از بادوام ترین و همینطور زیباترین سنگ های ساختمانی شناخته می شود. این سنگ از قدیم الایام توسط معماران و سازندگان ایرانی مورد استفاده قرار می گرفته است. داشتن بافت متراکم، میزان جذب آب محدود و همینطور مقاومت زیاد در برابر ضربه و سایش این سنگ را نیز به عنوان یک گزینه مناسب برای سنگ قرنیز تبدیل کرده است. سنگ چینی الیگودرز که با داشتن رنگ زمینه سفید یکی از مرغوب ترین و شناخته شده ترین سنگ های ساختمانی ایران به شمار می رود به عنوان یک گزینه برای سنگ قرنیز توصیه می شود.
سنگ مرمریت
با توجه به اینکه از سنگ های مرمریت مختلف به وفور به عنوان سنگ کف استفاده می شود، همین سنگ را نیز می توان به عنوان قرنیز بکار گرفت. سنگ مرمریت برای این نوع کاربری دارای رنگ ها و طرح های متنوعی است که می تواند جذابیت و زیبایی زیادی برای نمای داخل ساختمان به همراه داشته باشد. اما باید توجه داشت که سنگ های رگه دار و کم کیفیت به عنوان قرنیز پیشنهاد نمی شوند زیرا احتمال شکستن و خرد شدن آن ها در هنگام مواجهه با ضربات احتمالی وجود دارد. هم چنین سنگ مرمریت مورد استفاده نباید میزان جذب آب زیادی داشته باشد.
سنگ تراورتن
سنگ تراورتن را نیز می توان به عنوان قرنیز استفاده نمود. این سنگ اگرچه ممکن است دارای میزان تخلخل زیادی باشد اما دوام و مقاومت نسبتاً زیاد در برابر تاثیر رطوبت، آن را به یک گزینه مناسب برای سنگ قرنیز تبدیل کرده است.