بیوگرافی حسین امانت
حسین امانت (زاده ۱۳۲۱ خورشیدی) طراح و معمار ایرانی است که مقیم کشور کانادا می باشد. حسین امانت دانشآموخته دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است.
او معمار برج آزادی است که به عنوان نمادی از «ایران مدرن» و نشانی از «دروازه تمدن بزرگ» در سده ی بیستم ساخته شد،و هم چنین آرشیتکت و طراح ساختمانهای اولیه ی دانشگاه صنعتی شریف و بسیاری از سازه های دیگر در ایران و جهان میباشد.
در سال ۱۹۶۶ حسین امانت دانشجوی ۲۴ ساله دانشگاه تهران با شرکت در یک رقابت ملی شروع زندگی حرفهای خود را پایهریزی کرد. قرار بود در این رقابت طراحان یک نماد ملی ایرانی و اسلامی را که نشان از ایرانی مدرن داشته باشد طراحی کنند.
حسین امانت با طرح خود که همان میدان بزرگ آزادی بود به معماری ایران، سلامی دوباره کرد و توانست خود را در آغاز جوانی به معماری با مقیاس جهانی تبدیل کند. طرحهای برجسته حسین امانت در دیگر کشورها نظیر چین، آمریکا، کانادا مورد استقبال قرار گرفته و به مرحله اجرا رسیدهاند.
برج آزادی که پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، به نام برج شهیاد شناخته میشد، اصلیترین نمادهای شهر تهران است و تقریباً در همه جای جهان ایران را با این نماد میشناسند. در سال ۱۳۴۹ خورشیدی، توسط حسین امانت، معمار ایرانی، طراحی و توسط مهندس محمد پورفتحی ساخته شد. برج شهیاد، به عنوان نماد «ایرانِ مدرن» و در میانه یکی از میدانهای اصلی غربِ تهران به نام میدان شهیاد و آزادی کنونی طراحی و ساخته شدهاست.
سبک معماری حسین امانت
به سختی میتوان برای نوع معماری حسین امانت سبک خاصی را در نظر گرفت. البته میتوان گفت او برای خود صاحب سبکاست اما به گفته خودش، سبکی که او برای بناها انتخاب میکند بسیار مربوط به نوع آن بنا، کاربری و همچنین محلیست که قرار است ساخته شود.
حسین امانت با چیرهدستی توانسته معماری ایرانی-اسلامی را به اجرا در اورد. سختی این کار درست اینجاست که او در عصر مدرنیزه، در ایران بناهایی را طراحی کرد که هم از نظر کاربری مدرن بودن و هم هویت ایرانی – اسلامی بنا را به خوبی معرفی میکردند.
تقریبا در تمام بناهایی که او در ایران طراحی کرده و ساخته از سبک معماری ایرانی-اسلامی استفاده شدهاست. البته در همه این بناها اثری از معماری مدرن هم مشاهده میشود با این وجود روح معماری این بناها همچنان ایرانی باقی مانده است. برج آزادی، ساختمان ابنسینای دانشگاه صنعتی شریف، ساختمان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و چند بنای کوچک و بزرگ دیگر را میتوان برای مثال نام برد که حسین امانت، در طراحی آنها از اصول معماری ایرانی-اسلامی بهره برده است.
با این وجود او در دیگر نقاط دنیا بناهایی را طراحی کرده که به کلی سبک دیگری را معرفی می کنند. مثلا بناهایی که او در چین ساخته یا همچنین سفارت ایران در پکن که طراحی آن را حسین امانت انجام داده، براساس اصول معماری مدرن بودهاند. او حتی گاهی بناهایی با اصول معماری کلاسیک طراحی کردهاست و دیدن چنین بناهایی انسان را به یاد معماری زمان یونان باستان مياندازد.
در نقطه مقابل بناهایی که این معمار ایرانی در آمریکا طراحی کرده کاملا براساس معماری مدرن هستند و نمیتوان در آنها اثری از سبک ایرانی یا کلاسیک و باستانی مشاهده کرد. حسین امانت معماریست که در تمام سبکهای طراحی چیرهدست است اما انتخاب سبک را به عهده مقتضای مکانی محل ساخت بنا میگذارد.
طرحهای حسین امانت را بیشتر به دلیل پیوند معماری کلاسیک غربی با روح معماری شرقی میشناسند. تزئین ساختمان با استفاده از سنگ از دیگر مشخصههای معماری حسین امانت است. این معمار در دفتر کارش در کانادا مشغول به کار در طرحها و پروژههای بینالمللی خود است. وی از سال ۱۹۸۰ به عنوان یک شهروند کانادایی در کانادا زندگی میکند.
از دیگر سازههای طراحی شده به دست وی میتوان به این موردها اشاره کرد:
- ساختمان ابن سینا در دانشگاه صنعتی شریف (آریامهر پیشین) در سال ۱۳۵۴
- ساختمان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (مرکز صنایع دستی پیشین)، کامل شده در سال ۱۳۶۳
- ساختمان سفارت ایران در پکن (کامل شده در سال ۱۳۶۲)
- کتابخانه مرکزی دانشگاه سیچوآن پکن، چین ۲۰۰۵
- ساختمان مرکزی رادیو تلویزیون پکن چین، ۲۰۱۱