دریاچه چیتگر یا دریاچه شهدای خلیج فارس، از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مراکز تفریحی غرب تهران به شمار می رود. این دریاچه به عنوان بزرگ ترین دریاچه مصنوعی کشور نیز محسوب می شود وجود فضاهای متنوع برای پیاده روی، دوچرخه سواری و همین طور مراکز تجاری، رستوران ها و غیره، محدوده ی دریاچه چیتگر را به مقصدی پر مخاطب در تهران تبدیل کرده است.
مساحت این دریاچه در حدود ۱۳۰ هکتار است ک فضای مجموعه های تفریحی مجاور آن نیز به ۱۲۰ هکتار می رسد. طرح ساخت این مجموعه به سال ۱۳۴۷ باز می گردد اما وجود محدودیت های مالی و فنی، عدم اجرای آن را در پی داشت. تا آنکه عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۸۲ شروع شد و در سال ۱۳۸۹ پایان یافت. این مجموعه بطور رسمی در اردیبهشت سال ۱۳۹۲ افتتاح شد.
معماری بام لند
از لحاظ موقعیت جغرافیایی، این مجموعه در غرب تهران واقع شده است. از جنوب به بزرگراه شهید همدانی (حکیم)، از شمال به بزرگراه همت، از شرق به بزرگراه آزادگان و از غرب به بافت مسکونی منطقه ۲۲ تهران محدود می شود. قرارگیری در مسیر بادهای غرب به شرق باعث شده تا این دریاچه در تعدیل دمای منطقه تاثیر مهمی داشته باشد.
مجموعه تفریحی و تجاری بام لند که در حاشیه ی دریاچه چیتگر واقع شده است، یکی از جذاب ترین مراکز این منطقه به شمار می رود. بام لند مجموعاً با فضایی در حدود ۶۰ هزار متر مربع، نخستین مرکز خرید خطی ایران با فضای باز شناخته می شود.
در طراحی و معماری بام لند از المان های معماری سنتی ایرانی و معماری مدرن استفاده شده است. طراحی بام لند بگونه ای است که مراکز خرید و رستوران های آن در اندازه ی ساختمان های معمولی، تلفیق مناسبی با فضای باز شهری دارند.
مرکز خرید بام لند توسط مریم یوسفی و مرتضی ادیب از معماران ایرانی، طراحی شده که از کنار هم قرار گزفتن ۱۲ ویلای دو طبقه تشکیل شده است و مشابه سایر مراکز چند طبقه بزرگ نیست و همین ساختار شکنی، باعث می شود جذابیت این مرکز بسیار زیاد باشد.
نمای مرکز خرید بام لند ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است که معماری اروپایی را می توان در دکوراسیون و ویترین مغازه ها مشاهده کرد.
نمای بالای ساختمان ها که با الهام از بادگیرهای سنتی طراحی شده اند نیز معماری زیبای ایرانی را نشان می دهند. علاوه بر این، وقتی به کل این مجموعه از بالا نگاه کنید، شبیه به بازارهای سنتی و قدیمی ایران به نظر می رسد. استفاده از سیمان صاف و آجرهای قهوه ای نیز در ایجاد حس نوستالژیک و سنتی بی تاثیر نبوده اند.
اینجا نمونه کوچکی از یک فضای شهری است؛ به طوری که می توانید در آن قدم بزنید، تفریح کنید و به کافه و رستوران بروید.
بام لند در سال ۲۰۱۸ موفق به کسب جایزه معماری ویژه از مسابقه بین المللی سالانه Prix Versailles شد. بام لند هم چنین دارای نشان بین المللی استاندارد محصول است.
در ساخت بناهای بام لند و همین طور محوطه ی اطراف آن از مصالح مختلفی هم چون سنگ و آجر استفاده شده است. با توجه به استفاده ی گسترده از سنگ های ساختمانی در محوطه ی بام لند، این موقعیت جهت بررسی فنی و تخصصی توسط گروه راداستون انتخاب شده است.
در استفاده از سنگ طبیعی در طراحی بناهای مختلف، علاوه بر رعایت اصول زیبایی شناختی، جزئیات و ویژگی های فنی سنگ نیز باید مورد توجه قرار گیرند.
ویژگی های فنی سنگ نیز که خود تحت کنترل ویژگی های کانی شناسی، سیستم شکستگی و رگه ها و غیره هستند، تاثیر مستقیمی بر روش های طراحی، اجرا و نصب و نهایتاً مرمت و نگهداری از سنگ دارند. علاوه بر این، عوامل و نیروهای مخرب محیطی که متاثر از نوع اقلیم جغرافیایی و نوع کاربری هستند، مهم ترین پارامترهایی محسوب می شوند که در انتخاب نوع سنگ و طراحی بنا نقش دارند.