مرمر عسلی
سنگ مرمر یا سنگ اونیکس را در زمره ی زیباترین سنگ های ساختمانی به حساب می آورند که به دلیل ویژگی های خاص خود، قیمت بیشتری نسبت به سایر سنگ های ساختمانی دارد و بیشتر در مصارف لوکس مورد استفاده قرار می گیرد.
در ابتدا، بهتر است نحوه ی پیدایش این سنگ مورد بررسی قرار گیرد. مرمر یا اونیکس از انواع سنگ های رسوبی کربناته به شمار می رود. این سنگ عمدتاً از کانی های آراگونیت و کلسیت تشکیل می شود. خواستگاه اصلی این سنگ، اطراف چشمه های آب گرم و همین طور غار ها می باشد. در یک نگاه علمی، می توان گفت که فرآیند رسوب گذاری و سنگ شدگی اونیکس، مشابه سنگ تراورتن است.
سنگ اونیکس غالباً دارای ساختار لایه لایه ای است و با ضخامت های مختلف استخراج می شود. بارز ترین ویژگی این سنگ، امکان عبور نور می باشد. این ویژگی ناشی از خواص بلورشناسی و آرایش کانی های این سنگ است که اجازه می دهد امواج نور بتوانند تا حدودی از سنگ عبور کنند. میزان عبور نور سنگ اونیکس های مختلف، متغیر است. به همین دلیل یکی از مهم ترین کاربردهای این سنگ در طرح های معماری، ترکیب با نور برای ایجاد فضایی لوکس است.
ترکیب شیمیایی سنگ مرمر با سنگی چون چینی، تا حدود زیادی مشابه است. وجود ناخالصی های مختلف در سنگ مرمر، باعث ایجاد رنگ های جذاب و متنوع در این سنگ می شود. سنگ مرمر عسلی که یکی از زیباترین و شناخته شده ترین انواع سنگ مرمر است، به دلیل داشتن اکسیدهای آهن بصورت کانی هماتیت، دارای زمینه ی عسلی می باشد که رگه های سفید تا قهوه ای از آن عبور می کنند. معادن مرمر عسلی در استان های زنجان، خراسان، اصفهان، یزد و کرمان واقع شده اند.
سنگ مرمر عسلی، جذب آب بسیار کمی دارد که این به دلیل ساختار متراکم این سنگ می باشد که کمترین میزان تخلخل را دارد. البته اشاره به این موضوع نیز مهم است که در مرمرهایی که کانی آراگونیت غالب است، ساختار سوزنی بلورهای این کانی، باعث افزایش جذب آب مویینه در این سنگ می شود که این وضعیت، باعث ورود مقادیر متغیری از آب به بافت سنگ تحت فرآیند مویینگی می شود.
جذب آب بسیار کم سنگ مرمر باعث می شود تا لک پذیری آن نیز محدود شده و نگهداری و نظافت آن آسان تر باشد.
از آنجایی که کانی های تشکیل دهنده ی این سنگ، در برابر اسیدها، انحلال پذیر هستند و می جوشند، لذا باید از تماس محلول های اسیدی قوی با سطح سنگ مرمر جلوگیری نمود زیرا برخورد اسید باعث تخریب بافت سنگ شده و کاهش میزان درخشندگی سنگ را در پی خواهد داشت. تماس مکرر اسید، باعث پیدایش سطحی مات در سنگ می شود که ترمیم آن گاهی غیر ممکن است.
از آنجایی که این سنگ بیشتر برای مصارف لوکس نمای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد، پارامترهایی چون دوام در برابر یخبندان و مقاومت فشاری سنگ و مقاومت کششی سنگ ، کمتر مورد توجه قرار می گیرند.
از دیگر ویژگی های سنگ مرمر می توان به قابلیت آن در ایجاد طرح های بوک مچ و فور مچ اشاره کرد . ساختار لایه لایه ی سنگ مرمر عسلی این امکان را فراهم می کند تا با انتخاب جهت برش در طول عملیات فرآوری سنگ، طرح های زیبایی را خلق کرد که جذابیت خاصی را به محیط های لوکس و مجلل می بخشد.
لازم به اشاره است که این سنگ نباید در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار گیرد. ترکیب شیمیایی سنگ مرمر عسلی، به نور آفتاب حساس است و این سنگ در زمان اندکی دچار رنگ پریدگی می شود بطوری که جذابیت رنگ عسلی تا قهوه ای در آن بسیار کمتر می شود. به همین دلیل توصیه می شود تا از این سنگ برای طراحی های داخلی ساختمان های لوکس استفاده شود تا در معرض تابش آفتاب نباشد.
کاربردهای سنگ مرمر عسلی
- طراحی داخلی لوکس
- اماکن مذهبی
- سنگ کف لابی و تالارهای مجلل
- پله های لوکس
- کانترتاپ
- سرویس های بهداشتی لوکس
- مصنوعات سنگی