جلای و براقیت سنگ
جلا و براقیت سنگ های ساختمانی در کاربری های مختلف مانند: کانترتاپ یا کف می تواند به تدریج کاهش یابد. کاهش براقیت به 2 دلیل عمده ایجاد می شود:
- تجمع لک و جرم در سطح سنگ. چنانچه لک ها در بافت سنگ نفوذ کنند، پاکسازی آن ها و همین طور بازگردانی براقیت سنگ بسیار دشوار خواهد بود.
- ساییده شدن سطح سنگ. در اثر تردد زیاد به ویژه در سنگ های نرم که مقاومت سایشی کمی دارند، جلای سنگ کاهش پیدا می کند. آلاینده ها، ماسه و گرد و خاکی که به کف کفش های می چسبند، نقش ساینده را در مواجهه با سطح سنگ دارند که به مرور باعث ساییدگی آن می شوند.
برای بازگرداندن جلای سنگ می توانید مراحل زیر را طی کنید
- ابتدا سطح سنگ را از لک و جرم تمیز کنید.
- ترکیبی از جوش شیرین، آب گرم و مایع ظرفشویی تهیه کنید. برای این کار حدود 50 گرم جوش شیرین را در یک لیتر آب حل کرده و چند قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید.
- ترکیب یاد شده را با یک پارچه ی نرم یا اسنفج روی سطح سنگ بکشید و اجازه دهید چند دقیقه بماند.
- سپس سطح سنگ را با آب گرم بشویید.
- در این مرحله پیشنهاد می شود کمی خمیر گچ روی سنگ بکشید و پس از شستشوی آن، سطح را به کمک یک تکه چرم خشک کنید. انجام این مرحله بخصوص در سنگ های کانترتاپ، مناسب است.
- در نهایت سطح سنگ را با یک پارچه ی تمیز خشک کنید.
- برای افزایش براقیت سنگ میتوانید از مواد شیمیایی صنعتی نیز استفاده کنید که بطور اختصاصی برای سنگ تولید میشوند. دستور العمل نحوه ی استفاده از این مواد که توسط شرکت های ایرانی نیز تولید می شوند، همراه محصول ارائه می شود. این مواد برای تمام انواع سنگ های ساختمانی قابل استفاده هستند و ظاهری براق و خیس در سطح سنگ ایجاد می کند.
زردشدگی در سنگ های ساختمانی
یکی از پدیده هایی که در سنگ های ساختمانی دیده میشود، زردشدگی سطح سنگ است. زردشدگی به دلیل یکی از 4 عامل زیر ممکن است اتفاق بیافتد:
- وجود عنصر آهن در برخی از سنگ های ساختمانی از جمله گرانیت ها دلیل اصلی برای زردشدگی است. در سنگ چینی سفید هم ممکن است عنصر آهن وجود داشته باشد. هنگامی که آهن در معرض رطوبت، اکسیژن هوا، اسیدها و حتی برخی از شوینده ها قرار می گیرد، اکسید شده و تولید کانی هماتیت یا کانی لیمونیت می کند که باعث ایجاد رنگ های زرد تا قهوه ای می شود.
- یکی دیگر از دلایل زردشدگی بخصوص در سنگ های ماربل سفید، تجمع لک و جرم است. هنگامی که سطح این سنگ ها سابیده می شود، فضای لازم برای تجمع جرم مهیا شده و همین مورد، ظاهری زرد شده در سنگ ایجاد می کند.
- استفاده از واکس در سنگ ها می تواند باعث زردشدگی سنگ شود. این واکس ها به مرور دچار زردشدگی می شوند و ظاهری فرسوده و کهنه در سنگ ایجاد می کنند.
- استفاده از پارچه یا اسنفج کثیف در پاکسازی سنگ، خود می تواند به مرور باعث زرد شدن سطح سنگ شود. برای نظافت و تمییز کردن سنگ ها حتما باید از پارچه یا اسنفج تمیز استفاده شود.
برای پاکسازی زردشدگی سنگ، چند راهکار وجود دارد. البته قبل از پاکسازی بهتر است علت زردشدگی سنگ مشخص شود.
چنانچه زردشدگی به علت اکسید شدن آهن باشد، بهترین راهکار استفاده از ضماد است. اگر زردشدگی به علت جرم باشد، باید از شوینده های متناسب با سنگ استفاده نموده و سطح سنگ به دقت تمیز شود. در نهایت، اگر زردشدگی به علت واکس ها باشد، تمیز کردن آن بسیار دشوار خواهد بود.
در کالج راد استون با نحوه ی نگهداری سنگ بیشتر آشنا خواهید شد.