ویژگی های فیزیکی و مکانیکی سنگ تراورتن سیلور
سنگ تراورتن سیلور، تقریباً ویژگی های فیزیکی و مکانیکی سایر تراورتن ها را دارد. این سنگ تخلخل نسبتاً کمی دارد؛ حفرات کوچک مقیاس در بافت این سنگ به چشم می خورد که وجود آن ها از جهات مختلف به عنوان مزیت به شمار می رود.
مزایای سنگ تراورتن سیلور
- وجود این حفرات در فرآیند نصب سنگ باعث می شود که اتصال ملات سیمانی با سنگ در نما به خوبی شکل گیرد و جدا شدن سنگ از نما کمتر شود.
- وجود حفرات باعث کاهش دانسیته (وزن واحد حجم) سنگ تراورتن سیلور می شود. این بدان معناست که سنگ نسبتاً سبک بوده و این موضوع در سبک سازی نما به عنوان یک مزیت محسوب می شود؛ به این ترتیب می توان از این سنگ در نمای قسمت های مرتفع ساختمان نیز استفاده کرد.
- عایق بودن نسبی تراورتن سیلور در برابر صوت و حرارت، حاصل وجود حفرات در بافت این سنگ است. امواج صوتی و جریان های همرفتی حرارت به کندی از فضای حفرات عبور می کنند در نتیجه هرچه حفرات سنگ بیشتر باشد، سنگ عایق بهتری خواهد بود.
- حفرات مذکور از آن جهت که بزرگ مقیاس هستند و با چشم دیده می شوند، اثرات مخرب ناشی از انجماد آب و تبلور نمک های مختلف را دفع می کنند. لذا استفاده از تراورتن سیلور در مناطق سردسیر که دارای فصول یخبندان هستند، می تواند مناسب باشد و سنگ در این شرایط دوام خوبی خواهد داشت.
گرچه این سنگ جذب آب بیشتری نسبت به تراورتن های متراکم تر دارد، اما زمینه ی تیره ی آن باعث می شود تا لک و جرم در ظاهر آن نمود پیدا نکند؛ لذا استفاده از تراورتن سیلور در محیط های مرطوب می تواند گزینه ی مناسبی باشد.
دوام تراورتن سیلور در مقابل عوامل مخرب محیطی را می توان از جهات مختلف بررسی کرد. از آنجایی که حفرات این سنگ غالبا متوسط هستند، لذا تنش های کششی حاصل از انجماد آب و تبلور نمک های مختلف را تا حدود زیادی دفع می کنند.
در نتیجه دوام تراورتن سیلور در برابر عوامل یاد شده زیاد خواهد بود. اما به دلیل کربناته بودن ترکیب شیمیایی سنگ تراورتن سیلور، دوام آن در برابر محلول های اسیدی زیاد نخواهد بود. گرچه تیره بوده زمینه ی سنگ، ظاهر نامطلوب ناشی از تاثیر اسید را کمتر جلوه می دهد اما در هر صورت، آسیب پذیری بافت این سنگ در برابر اسیدها اجتناب ناپذیر است.
مقاومت فشاری، مقاومت کششی و مقاومت خمشی سنگ تراورتن سیلور بستگی به جهت برش سنگ دارد. تراورتن سیلور در دو نوع موج دار و بی موج بریده می شود. در انواع موج دار تراورتن سیلور، از آنجایی که برخی از لایه بندی های سنگ می توانند نقش سطوح ضعف مکانیکی را داشته باشند، لذا انسجام سنگ را کمتر کرده و بدین ترتیب ممکن است مقاومت سنگ دچار کاهش شود.
اما در انواع بی موج تراورتن سیلور، این مشکل کمتر رخ می می دهد و سنگ مقاوم تر عمل می کند. لذا استفاده از تراورتن سیلور موج دار در موقعیت هایی که تحت تنش های مستمر هستند توصیه نمی شود مگر آنکه ضخامت سنگ بیشتر شود و یا ابعاد آن کمتر در نظر گرفته شود.
کانی اصلی تشکیل دهنده ی تراورتن سیلور کانی کلسیت ( و گاهی آراگونیت) است که سختی آن در جدول mohs برابر 3 می باشد (سختی آراگونیت نیز بین 3.5 تا 4 است). در نتیجه این سنگ مقاومت سایشی زیادی ندارد و استفاده از آن در کف مکان های پر تردد توصیه نمی شود زیرا در بلند مدت سطح سنگ بطور غیر یکنواخت دچار سابیدگی می شود.
به دلیل نداشتن سختی زیاد، تراورتن سیلور قابلیت ساب و صیقل پذیری مناسبی دارد و استفاده از آن در کنار سنگ های روشن رنگ، جذابیت بیشتری به محیط می بخشد.
کاربردهای سنگ تراورتن سیلور
- نمای اصلی ساختمان (به جز شهرهایی که دارای تابش زیاد نور آفتاب هستند مانند شهرهای کویری)
- نما و دیوار های داخلی ساختمان
- ساخت مصنوعات دکوراتیو
- محوطه سازی