آشنایی با سنگ گرانیت پرتقالی
گرانیت یکی از شناخته شده ترین انواع سنگ های آذرین به شمار می رود. این سنگ به دلیل شرایط بافتی و کانی شناسی خود دارای طرح ها و رنگ های متنوعی است که هر کدام زیبایی و کاربرد خاص خود را دارند. در این میان، گرانیت پرتقالی بسیار محبوب و پر کاربرد است. تصوری که از واژه ی پرتقالی در ذهن تداعی می شود رنگ نارنجی است اما گرانیت پرتقالی می تواند طیف رنگی گل بهی تا سرخ داشته و در بازار ارائه شود.
به دلیل تنوع کم و تعداد محدود معادن مربوط به سنگ گرانیت پرتقالی در ایران، بیشتر این سنگ ها وارداتی بوده و بخصوص از دو کشور چین و هند وارد ایران می شوند بطوری که گرانیت پرتقالی چین برای مدت ها در بازار سنگ ایران ارائه می شده و فروش خوبی داشته است. گرانیت قرمز نروژ، گرانیت نارنجی کانادا و گرانیت پرتقالی برزیل از دیگر انواع شناخته شده ی گرانیت پرتقالی وارداتی هستند. در ایران، دو سنگ گرانیت پرتقالی نهبندان و گرانیت هلویی تایباد به نام گرانیت پرتقالی شناخته می شوند که البته رنگ و طرح آن ها به معنای واقعی کاملاً مشابه با گرانیت های پرتقالی وارداتی نیست و تنها شباهت هایی با آن ها دارد.
ویژگی های ظاهری، کانی شناسی و بافتی سنگ گرانیت پرتقالی
مولفه ی تعیین کننده و شاخص در سنگ گرانیت پرتقالی، حضور کانی اورتوکلاز می باشد. کانی اورتوکلاز که از خانواده ی فلدسپار محسوب می شود، یک کانی سیلیکاته ی پتاسیم دار است که عمدتاً به رنگ صورتی تا نارنجی دیده می شود. عامل ایجاد طیف های رنگی گل بهی تا قرمز در سنگ گرانیت نیز وجود این کانی است.
در انواع گرانیت پرتقالی نهبندان، زمینه سنگ گل بهی روشن بوده و دانه ها یا به اصطلاح گل های مشکی بصورت پراکنده در آن وجود دارند. دانه های مشکی، تنوعی از کانی های آمفیبول و میکا و سایر کانی های فلزی مانند: مگنتیت هستند. بافت این سنگ تا حدودی درشت دانه و یکنواخت است. سنگ گرانیت هلویی تایباد نیز تقریباً وضعیت رنگی و بافتی مشابهی دارد با این تفاوت که زمینه ی آن گل بهی متمایل به نارنجی است. علاوه بر کانی های ذکر شده، کوارتز نیز به عنوان یک کانی اصلی در ترکیب کانی شناسی گرانیت پرتقالی حضور دارد که می تواند به رنگ شیری متمایل به سفید دیده شود.
حضور کانی اورتوکلاز بصورت دانه های درشت باعث شده تا این سنگ زیبایی و جذابیت بسیار زیادی داشته باشد بطوری که انواع عمدتاً وارداتی و ممتاز آن در پروژه های لوکس مورد استفاده قرار می گیرد. در مجموع، سنگ های ساختمانی بسیار محدودی با این رنگ و طرح وجود دارند و گرانیت پرتقالی از این نظر تا حدودی بی رقیب است.
یکی از پدیده های مهمی که در سنگ گرانیت پرتقالی ممکن است اتفاق بیفتد، هوازدگی کانی اورتوکلاز است که از لحاظ شیمیایی ضعیف بوده و به کانی های رسی تبدیل می شود. این پدیده اگرچه در بازه ی زمانی طولانی رخ می دهد اما نتیجه ی آن ایجاد ظاهری مات و خاکی در سطح سنگ است که زیبایی آن را کاهش می دهد. لذا قرارگیری طولانی مدت سنگ گرانیت پرتقالی در محیط های مرطوب، به فرآیند هوازدگی شیمیایی در این سنگ سرعت خواهد بخشید.
کانی کوارتز از دیگر اجزاء سنگ گرانیت پرتقالی، در مقابل هوازدگی شیمیایی مقاوم است اما کانی هایی چون آمفیبول، میکا و به ویژه کانی های فلزی در مقابل این پدیده ضعیف هستند.
هوازدگی کانی های مگنتیت یا ایلمنیت که ممکن است در این سنگ بصورت فرعی حضور داشته باشند، باعث ایجاد کانی هماتیت می شود که به دلیل رنگ زرد تا نارنجی، ظاهری زنگ زده در سطح سنگ گرانیت پرتقالی ایجاد می کند. هوازدگی در گرانیت پرتقالی تا حدودی می تواند ویژگی های فنی و فیزیکی این سنگ را نیز دست خوش تغییر کند. لذا استفاده از این سنگ در محیط های دائماً مرطوب توصیه نمی شود.
ویژگی های فیزیکی و مکانیکی سنگ گرانیت پرتقالی
مشابه با بیشتر انواع سنگ گرانیت ها، این سنگ تخلخل ناچیز و جذب آب بسیار کمی دارد. جذب آب کم باعث شده تا لک پذیری این سنگ محدود باشد و تمیز کردن آن با سهولت انجام گیرد.
گرانیت پرتقالی (نهبندان و تایباد) دارای بافت کانی شناسی درهم تنیده و متراکمی است که باعث شده این سنگ در صورت استفاده در شرایط مناسب، دارای مقاومت و دوام قابل توجهی باشد. مقاومت فشاری، مقاومت کششی و مقاومت خمشی سنگ گرانیت پرتقالی زیاد است و به همین دلیل یکی از گزینه های مناسب برای محیط هایی به شمار می رود که تحت تنش های مستمر و زیاد هستند.
از آنجایی که که کانی های عمده ی تشکیل دهنده ی این سنگ، اورتوکلاز و کوارتز هستند لذا این سنگ مقاومت سایشی زیادی دارد زیرا سختی کانی های مذکور در جدول mohs بیشتر از 6 بوده و هم چنین به دلیل داشتن بافت درهم قفل شده، مقاومت زیادی در برابر سایش و خراش خواهد داشت. لذا استفاده از این سنگ در کف پارکینگ و راهروهای پرتردد مناسب است. البته باید توجه داشت که برش و صیقل پذیری گرانیت پرتقالی به دلیل سختیِ زیاد آن دشوارتر است و نیاز به صرف انرژی و زمان بیشتری دارد.
دوام سنگ گرانیت پرتقالی از جنبه های مختلف قابل بررسی است:
دوام در برابر چرخه های دمایی) یکی از مهم ترین اتفاقاتی که در سنگ گرانیت پرتقالی ممکن است رخ دهد، تَرَک زایی طی چرخه های دمایی است. این سنگ عمدتاً دارای بلورهای درشتی از کانی های مختلف است. هنگام اعمال تغییرات دمایی مستمر و متوالی در این سنگ، انقباض و انبساط کانی ها یکسان نبوده و نهایتاً ترک زایی در بافت سنگ رخ می دهد. وجود شبکه ی ریز ترک ها در بافت گرانیت پرتقالی باعث کاهش مقاومت و دوام این سنگ می شود.
این ریز ترک ها با چشم مشاهده نمی شوند اما تاثیرات قابل توجهی در ویژگی های فنی سنگ خواهند داشت. لذا استفاده از این سنگ در نمای خارجی مناطق سردسیر و همین طور کویری توصیه نمی شود.
دوام در برابر چرخه های ذوب و انجماد آب) سنگ گرانیت پرتقالی در صورت نداشتن ریز ترک های گسترده، دوام خوبی در برابر چرخه های ذوب و انجماد آب خواهد داشت. اما اگر در بافت این سنگ ریز ترک وجود داشته باشد، به تدریج دوام خود را در مقابل چرخه های ذوب و انجماد آب از دست خواهد داد.
دوام در برابر چرخه های تبلور نمک) دوام در این حالت نیز مشابه با دوام در مقابل چرخه های ذوب و انجماد آب بوده و وجود ریز ترک ها نقش مهمی دارند.
دوام در برابر محلول های اسیدی) از آنجایی که کانی های اصلی گرانیت پرتقالی انحلال پذیر نیستند، دوام این سنگ نیز در برابر محلول های اسیدی مختلف، زیاد است.
کاربردهای سنگ گرانیت پرتقالی
- دیوار ها و کف پارکینگ
- بدنه راه پله و سنگ پله
- فضای آشپزخانه و کانترتاپ
- سنگفرش فضای داخلی ساختمان
- سنگفرش فضای خارجی ساختمان
- سنگفرش محوطه و پیاده روها
نحوه خرید:
- آنلاین
- حضوری
شما از این امکان برخوردارید که با ارائه ی نقشه ی پروژه، میزان سنگ مورد نیاز خود را به طور دقیق محاسبه شده اطلاع یابید یا اسلب های مورد نظرتان را با کمترین پرتی طبق نقشه ی پروژه شاپ شده و برش دهیم.
شما می توانید با راهنمایی مشاورین و متخصصین راد استون با کیفیت ترین سنگ ها را با بهترین قیمت تهیه کنید . با ما در تماس باشید .