آشنایی با سنگ مرمریت اداوی
استان اصفهان یکی از مناطق مهم و شناخته شده در تولید سنگ های ساختمانی است. سنگ مرمریت اداوی نیز در منطقه ی خور و بیابانک این استان واقع شده است. البته این سنگ معادن زیادی در ایران دارد اما معدن اصلی آن در منطقه ی مذکور قرار دارد.
سنگ مرمریت اداوی به دلیل فراوانی معادن و در دسترس بودن آن ها، قیمت نسبتاً ارزانی دارد و از این جهت بسیار مورد توجه انبوه سازان ساختمان است. زمینه ی کِرِم تا صورتی همراه با لکه های سفید از ویژگی های مهم این سنگ است که زیبایی مناسبی به آن می دهد. علاوه بر این، وجود رگه های قرمز تا قهوه ای، جذابیت خاصی در مرمریت اداوی ایجاد می کند.
سنگ مرمریت اداوی علاوه بر مصرف در داخل کشور، به کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همسایه صادر می شود. یاقوت اداوی، مرمریت گلبهار و بهار اداوی از دیگر نام های سنگ مرمریت اداوی است.
ویژگی های ظاهری و بافتی سنگ مرمریت اداوی
همانگونه که گفته شد زمینه ی این سنگ کِرِم تا صورتی است. وجود ناخالصی در ترکیب شیمیایی کربناته ی مرمریت اداوی باعث ایجاد چنین رنگی می شود.
از آنجا که محیط رسوبی تشکیل دهنده ی این سنگ دریای کم عمق بوده است لذا موجودات زنده ی زیادی در آن می زیسته اند که قطعات فسیل آن ها بصورت لکه های سفید در زمینه ی سنگ مرمریت اداوی قابل مشاهده هستند. به علت وجود همین لکه های سفید، این سنگ به مرمریت گل پنبه ای اداوی نیز معروف است.
باید اشاره کرد که هرچه زمینه ی سنگ روشن تر و بقایای فسیل در آن کمتر باشد، قیمت سنگ نیز بیشتر خواهد بود. از دیگر خصوصیات ظاهری مرمریت اداوی می توان به وجود رگه های قرمز تا قهوه ای اشاره کرد که در اصطلاح علمی به آن ها استیلولیت گفته می شود.
استیلولیت ها حاصل اعمال تنش های فشاری به توده ی سنگ در عمر زمین شناسی هستند که باعث ایجاد انحلال فشاری در بافت سنگ می شود. وجود قطعات فسیل در کنار رگه های استیلولیت باعث می شود تا سنگ مرمریت اداوی دارای طرح زمینه ی شلوغی باشد که این موضوع گاهی می تواند از جذابیت آن بکاهد. از سنگ های مشابه مرمریت اداوی می توان به مرمریت صلصالی و مرمریت خوی اشاره کرد.
ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی سنگ مرمریت اداوی
اگرچه مرمریت اداوی دارای ظاهری جذاب است اما از لحاظ فنی، وضعیت آن چنان مناسبی ندارد و یکی از دلایل ارزان بودن این سنگ می تواند همین موضوع باشد. جذب آب این سنگ زیاد است. آب می تواند به راحتی در بافت پر از تَرَک این سنگ وارد شود؛ به همین دلیل لک پذیری این سنگ زیاد است بطوری که لک و جرم می توانند به راحتی در سطح این سنگ جذب و ماندگار شوند. لذا استفاده از این سنگ در موقعیت های مرطوب مانند سرویس های بهداشتی توصیه نمی شود.
وجود رگه های استیلولیتی و سایر ترک ها در بافت سنگ مرمریت اداوی، دوام آن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. دوام در سنگ مرمریت اداوی از جهات مختلف قابل بررسی است:
- دوام در برابر چرخه های ذوب – انجماد آب) به دلیل خاصیت جذب آب زیاد در سنگ مرمریت اداوی، آب در این سنگ نفوذ می کند و اگر دمای هوا به زیر صفر درجه سانتی گراد برسد، یخ می زند و افزایش حجم می دهد. افزایش حجم یخ در بافت ترک دار مرمریت اداوی، فشار زیادی را به دیواره ی ترک ها وارد می کند و با ادامه ی چرخه های ذوب و انجماد، سنگ مقاومت کششی لازم را نداشته و متلاشی می شود. لذا استفاده از این سنگ در نمای خارجی به ویژه در شهرهای سردسیر توصیه نمی شود زیرا تخریب سنگ و جدایش قسمت هایی از سنگ را در پی دارد.
- دوام در برابر محلول های اسیدی) ترکیب شیمیایی سنگ مرمریت اداوی، کربناته ی رسوبی بوده وکانی اصلی سازنده ی آن کلسیت است. لذا دوام این سنگ در برابر محلول های اسیدی کم خواهد بود زیرا کانی کلسیت یک کانی انحلال پذیر به شمار می رود. وجود شبکه ای از رگه ها و ترک ها در بافت مرمریت اداوی، فرآیند انحلال سنگ را تسریع می کند زیرا محلول های اسیدی قادر خواهند بود از طریق شبکه ی شکستگی ها، به اعماق سنگ نفوذ کنند. لذا استفاده از این سنگ در نمای خارجی ساختمان هایی که در مناطق صنعتی قرار دارند توصیه نمی شود. در این مناطق، بارش باران های اسیدی، انحلال سنگ را در پی خواهد داشت. هم چنین برای تمیز کردن مرمریت اداوی نباید از شوینده های اسیدی استفاده کرد.
- دوام در برابر تبلور نمک) مشابه آنچه در مورد چرخه های ذوب – انجماد آب گفته شد، وجود فضای ترک ها و رگه ها باعث می شود که نمک های مختلف از جمله سولفات ها بتوانند در آن ها تبلور پیدا کنند. با پیشرفت تبلور، بلورها درشت تر شده و فشار زیادی را به دیواره ترک ها وارد می کنند و صدمه به بافت سنگ اجتناب ناپذیر خواهد بود. در نتیجه استفاده از این سنگ در شهرهایی که در کنار دریاهای آب شور قرار دارند توصیه نمی شود و نیاز به تمهیدات خاص دارد.
از دیگر ضعف های سنگ مرمریت اداوی، مقاومت های فشاری، کششی و خمشی کم آن است. وجود بافت کربناته ی نه چندان متراکم و هم چنین شبکه ی رگه ها و شکستگی ها باعث کاهش مقاومت این سنگ شده است
لذا استفاده از این سنگ در کف پارکینگ هایی که در مواجهه ی مستمر با تنش های فشاری و خمشی هستند توصیه نمی شود. هم چنین پیشنهاد می شود برای استفاده از این سنگ در کف راه پله ها، ضخامت آن زیاد در نظر گرفته شود؛ در این صورت احتمال گسیختگی و لب پر شدگی سنگ کمتر خواهد بود.
در مجموع بهتر است از این سنگ در موقعیت هایی که تحت تنش های مختلف است استفاده نشود. مقاومت سایشی این سنگ نیز در حد متوسط است.
به دلیل ترکیب کربناته ی انحلال پذیر، شوره زدگی در سنگ مرمریت اداوی می تواند اتفاق بیفتد که ظاهری نامناسب در سنگ ایجاد خواهد کرد در نتیجه باید مرمریت اداوی را از تماس مستقیم با رطوبت دور نگاه داشت.
قابلیت ساب و صیقل پذیری این سنگ مناسب است و این موضوع نیز به دلیل جنس کربناته ی نرم آن است که باعث می شود با صرف نیروی کمتری بریده شده و لایه هایی از سطح آن برداشته شوند.
کاربردهای سنگ مرمریت اداوی
- دیوارهای داخلی ساختمان
- کف و دیوارهای راه پله
- کف پارکینگ (در صورت استفاده از قطعات کوچک و ضخیم از این سنگ)
نحوه خرید:
- آنلاین
- حضوری
شما از این امکان برخوردارید که با ارائه ی نقشه ی پروژه، میزان سنگ مورد نیاز خود را به طور دقیق محاسبه شده اطلاع یابید یا اسلب های مورد نظرتان را با کمترین پرتی طبق نقشه ی پروژه شاپ شده و برش دهیم.
شما می توانید با راهنمایی مشاورین و متخصصین راد استون با کیفیت ترین سنگ ها را با بهترین قیمت تهیه کنید . با ما در تماس باشید .