مرمریت ها از جمله متنوع ترین سنگ های ساختمانی در ایران هستند. در این میان، سنگ مرمریت پرشین سیلک دارای جایگاه خاصی به ویژه در میان معماران و ساختمان سازان است. پرشین سیلک مرکب از دو واژه ی پرشین به معنای ایرانی و سیلک به معنای ابریشم است که در حقیقت اشاره به بافت و خطوط نامنظم آن دارد. سنگ مرمریت پرشین سیلک با رنگ طوسی روشن تا تیره، از معادن استان های فارس، یزد و اصفهان استخراج می شود. معادن واقع در شهر نیریز استان فارس شامل سه معدن بیات، هاشمی و رحماندوست هستند که سنگ های استخراجی از معدن بیات، باکیفیت تر و مرغوب تر از بقیه به شمار می رود.
معدن مرمریت پرشین سیلک در اصفهان نیز در شهر جوشقان واقع شده است. این سنگ به دلیل داشتن زمینه ی یکنواخت و بازی رنگ زیاد، بسیار مورد توجه معماران و طراحان است و به عنوان یکی از گزینه های صادراتی محسوب می شود به طوری که بیشتر به صورت کوپ صادر می شود. این سنگ در بازار داخلی نسبتاً کمیاب است؛ به همین دلیل بصورت محدود و مشخص فرآوری می شود. سنگ مرمریت پرشین سیلک با نام سنگ سیلک امپرادور نیز شناخته می شود.
ویژگی های ظاهری و بافتی سنگ مرمریت پرشین سیلک
از ویژگی های خاص سنگ مرمریت پرشین سیلک می توان به زمینه ی نسبتاً یکنواخت آن اشاره کرد. زمینه ی این سنگ به رنگ طوسی روشن تا تیره دیده می شود و رگه هایی نیز از آن عبور می کند. اندازه ی این رگه ها بزرگ می باشد و گاهی بصورت ابر و بادی نیز دیده می شود. مرمریت پرشین سیلک در حقیقت یک سنگ آهک خاکستری است که دارای بافت متراکم می باشد.
این گونه سنگ آهک ها در مناطق نیمه عمیق تا عمیق دریاهای آزاد تشکیل می شوند که دلایل مختلفی نیز برای ایجاد رنگ خاکستری در آن ها وجود دارد از جمله وجود سولفید آهن در ترکیب شیمیایی سنگ.
تشکیل سنگ در نواحی عمیق دریاها باعث می شود که فرآیند رسوب گذاری با آرامش نسبی همراه باشد که این موضوع به وضوح در بافت یکنواخت سنگ مرمریت پرشین سیلک دیده می شود.
هم چنین عامل نخست در تراکم زیاد و تخلخل کم سنگ مرمریت پرشین سیلک نیز رسوب گذاری در محیط آرام و عمیق دریا است. هرچه محیط رسوب گذاری سنگ آشفته تر باشد، یکنواختی زمینه ی سنگ نیز کمتر خواهد بود.
رگه های موجود در بافت این سنگ بزرگ هستند که به همین دلیل اگر این سنگ بصورت اسلب بریده و فرآوری شود، رگه ها به خوبی زیبایی خود را نشان می دهند.
بزرگ بودن رگه ها نیز دلیلی بر تراکم و مقاومت نسبتاً زیاد سنگ مرمریت پرشین سیلک است. بیشتر رگه های موجود در بافت زمینه ی سنگ در اثر فعالیت های تکتونیکی مانند: فعالیت گسل های فعال در منطقه ایجاد شده اند؛ شکستگی ها تکتونیکی مذکور به تدریج توسط مواد ثانویه (کلسیت، سیلیس یا رس) پر شده اند و بصورت رگه دیده می شوند.
لازم به ذکر است که برخی از سورت های مرمریت پرشین سیلک دارای شباهت هایی با سنگ های دهبید، خوی و بسطام هستند با این تفاوت که زمینه ی سنگ پرشین سیلک تیره تر و یکدست تر است.
هم چنین در بافت سنگ پرشین سیلک ممکن است قطعات فسیل وجود داشته باشد؛ هرچه تعداد این قطعات در سنگ کمتر باشد، قیمت آن بیشتر خواهد بود زیرا وجود این قطعات فسیل در بافت زمینه ی مرمریت پرشین سیلک، یک دست بودن زمینه را کاهش می دهد.
ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی سنگ مرمریت پرشین سیلک
سنگ مرمریت پرشین سیلک یک سنگ رسوبی کربناته است که کانی عمده ی تشکیل دهنده ی آن کلسیت می باشد. بافت متراکم این سنگ، نشانگر تخلخل اندک آن است. هم چنین میزان جذب آب این سنگ نیز کم است و به همین دلیل سنگ پرشین سیلک به عنوان یکی از گزینه های مناسب برای سرویس های بهداشتی لوکس مطرح است.
سنگ پرشین سیلک مانند: سایر سنگ های کربناته در مقابل تاثیر اسیدها دوام کمی دارد و دچار آسیب می شود؛ به همین دلیل برای تمیز کردن این سنگ نباید بطور مداوم از شوینده های اسیدی استفاده کرد.
تخلخل اندک و کم بودن ترک هایی با اندازه ی کوچک، باعث شده تا دوام سنگ پرشین سیلک مقابل چرخه های ذوب و انجماد آب و تبلور نمک های مختلف زیاد باشد؛ به همین دلیل این سنگ می تواند انتخاب خوبی برای مناطق سردسیر و مرطوب باشد اگرچه به دلیل لوکس بودن سنگ پرشین سیلک، بیشتر در نمای داخلی ساختمان های لوکس مورد استفاده قرار می گیرد.
موضوع دیگری که باید در سنگ پرشین سیلک مورد بررسی قرار گیرد، مقاومت آن است. اگرچه این سنگ بافت متراکم کربناته دارد اما وجود رگه هایی در زمینه ی آن، ممکن است مقاومت سنگ را کاهش دهد.
این رگه ها یکپارچگی سنگ را کم کرده و باعث کاهش مقاومت فشاری، مقاومت کششی و مقاومت خمشی سنگ می شوند؛ لذا سنگ از محل رگه ها آسیب پذیر خواهد بود. به همین دلیل قیمت و مرغوبیت سنگ هایی که رگه های کمتری دارند بیشتر است. در نتیجه استفاده از سورت هایی از سنگ مرمریت پرشین سیلک که رگه های نسبتاً زیادی دارند در موقعیت هایی که تحت تنش های زیاد و مستمر است توصیه نمی شود.
سنگ پرشین سیلک می تواند مقاومت سایشی متوسطی داشته باشد. گرچه کانی سازنده ی این سنگ کلسیت است اما بافت آن متراکم می باشد و می تواند در مقابل سایش و خراش، مقاومت متوسطی از خود نشان دهد ( برای مثال قوی تر از انواع لایم استون و ضعیف تر از سنگ گرانیت است).
قابلیت ساب و صیقل پذیری خوب این سنگ باعث شده تا به جلای بسیار خوبی برسد و در پروژه های لوکس جلب توجه کند؛ به ویژه هنگامی که سنگ هایی با رنگ های دیگر در کنار این سنگ قرار گیرند.
کاربردهای سنگ مرمریت پرشین سیلک
- نمای داخلی ساختمان
- سنگ فرش پذیرایی و اتاق ها
- فضای آشپرخانه و کانتر تاپ
- کف و دیوار راه پله
- قاب آسانسور
- سرویس های بهداشتی لوکس
نحوه خرید:
- آنلاین
- حضوری
شما از این امکان برخوردارید که با ارائه ی نقشه ی پروژه، میزان سنگ مورد نیاز خود را به طور دقیق محاسبه شده اطلاع یابید یا اسلب های مورد نظرتان را با کمترین پرتی طبق نقشه ی پروژه شاپ شده و برش دهیم.
شما می توانید با راهنمایی مشاورین و متخصصین راد استون با کیفیت ترین سنگ ها را با بهترین قیمت تهیه کنید . با ما در تماس باشید .